Apple’ın Macintosh bilgisayarlar için ürettiği işletim sistemi Mac Os X, gerek görselliği gerekse sağlam yapısı ile muhtemelen pek çok bilgisayar kullanıcısının aklının bir köşesinde yer etmiştir. Macintosh bilgisayarların normal bilgisayarlardan daha pahalı olması ise çoğumuzun bu bilgisayarlara sadece dışarıdan bakabilmesine imkan vermiştir.
Fakat bu durum, son bir kaç yılda PC kullanıcıları lehine değişmeye başladı. Özellikle Apple’ın Intel işlemcileri kullanmaya başlamasından sonra hem Macintosh sahipleri bilgisayarlarına Windows işletim sistemlerini kurabilme imkanı buldular hem de PC kullanıcıları Mac Os X işletim sistemini bilgisayarlarında deneyebilme imkanına kavuştular.
Ne yazık ki, PC kullanıcılarının Macintosh kullanıcıları kadar şanslı olmadığını söylemek gerekiyor. Zira, Apple, Macintosh bilgisayarlara Windows kurulabilmesine imkan veren BootCamp yazılımını piyasaya sürdükten sonra Intel işlemcili bilgisayarı olan her Macintosh kullanıcısı kolayca Windows kurabilme imkanına kavuştu. Oysa PC kullanıcılarının Mac Os X işletim sistemini deneyebilmeleri için deyim yerindeyse bin dereden su getirmeleri gerekiyordu.
Deneyimli bazı yazılımcılar ve iyi niyetli bilgisayar korsanları, Mac Os X işletim sisteminin PC’lere kurulabilmesine imkan tanıyan bazı yamalar ve bu yamaların çalıştırılma prensibini anlatan rehberler hazırlamakta gecikmediler. Mac Os X işletim sisteminin PC’lerde çalıştırılabilmesine imkan veren projeler ard arda duyulmaya başladı.
PC üzerinde Mac Os X kurulumu ve kullanımıyla ilgili en önemli kaynaklar arasında Hackint0sh, osX86 Project, InsanelyMac, Ideneb ve Iatkos öne çıkıyor. Ben kurulum yapmak için Iatkos V7 DVD’sini kullandım. DVD’yi nereden indirebileceğiniz konusunda ufak bir araştırma yapmanız gerekiyor. Google üzerinden “iatkos V7 10.5.7” kelimelerini arayarak çeşitli sonuçlar elde edebilirsiniz. Torrent siteleri ve yazılım paylaşım forumlarında da yeterince kaynak mevcut..
Yasal Uyarı: Bu rehberde Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 işletim sisteminin Intel işlemcili PC’lere kurulumu için Iatkos V7 özelleştirmesi kullanılmıştır. Anlatılanlar sadece bu işletim sistemini test etme amaçlıdır. Apple Mac Os X Leopard işletim sisteminin tüm yasal hakları Apple Inc. tarafından korunmaktadır. Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 kullanabilmek için lütfen yasal bir kopyasını satın alın.
Kurulum Öncesi:
Bilgisayarınıza Mac Os X Leopard 10.5.7’yi kurabilmeniz için bazı sistem gereksinimlerini karşılamanız gerekiyor. Ayrıca donanımınızın bu işletim sistemi tarafından desteklenmesi gerekiyor. Donanım uyumluluğu için lütfen http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL adresindeki Donanım Uyumluluğu Listesi’ne göz atın.
Ayrıca, işlemcinizin sse2/sse3 destekli olması şart. İşlemcinizi kontrol etmek için http//www.cpuid.com/cpuz.php adresinden CPU-Z programını indirip çalıştırın.
Yukarıda da bahsettiğim gibi, Iatkos V7 10.5.7 DVD kalıbının (ISO) indirin ve DVD’ye olabildiği kadar düşük hızda yazın. DVD’ye yazarken 4x hızında yazabilirsiniz. 8x ve üzeri hızları kullanırsanız kurulum esnasında sorunlar yaşayabilirsiniz.
Donanım:
Bu rehberde kullanılan Monster Trex Z97V model bilgisayarın özellikleri:
Intel P8600 Core 2 Duo 2.46Ghz İşlemci
4 GB 667 Mhz DDR2 Sdram
320 GB Seagate 7200Rpm Sabit Disk
Nvidia 9650M GT 1GB Ekran Kartı
1680×1050 Ekran Çözünürlüğü
Realtek RT8139 dahili Ethernet Kartı
Ricoh 8in1 Kart Okuyucu
HDMI görüntü çıkışı
E-Sata harici disk bağlantı birimi
Intel Wifi 5100 Kablosuz Ağ Kartı (Bu kart Mac Os X Leopard sürücüsü henüz tamamlanmadığı için çalışmıyor.)
Zyxel USB kablosuz bağlantı adaptörü
Kuruluma Başlamadan Önceki Notlar:
Kuruluma başlamadan önce bilmeniz gereken bazı ayrıntılar var. İlk olarak aşağıdaki adımları birebir takip ederek kurulum yapsanız bile, Mac Os X Leopard işletim sisteminin, sizin bilgisayarınızda çalışacağına dair garanti veremiyorum. Ayrıca, kurulum esnasında sabit diskinizin biçimlendirileceğini de bilmeniz gerekiyor. Eğer diskinizde, sizin için önemli bilgiler varsa, yedek almadan kuruluma başlamayın. Hatta mümkünse, kurulum için başka bir disk kullanın.
Kurulumu birden fazla kere tekrarlamanız gerekebilir. Adım 6’da anlatılan kurulumu özelleştirme kısmına özellikle dikkat edin. Donanımınıza uygun sürücüleri seçmeyi unutmayın. Sisteminizde olmayan donanımlara ait sürücüleri seçmeyin! Aksi taktirde işletim sistemi açılmayacaktır.
DVD kalıbını yazarken yüksek hız kullanmayın. Yüksek hızda yazılmış kalıpların okunamadığına dair pek çok uyarı mevcut.
Eğer kablosuz ağ adaptörü olarak Intel Wifi serisi kullanıyorsanız, baştan uyarayım: Büyük ihtimalle kablosuz bağlantı adaptörünüz çalışmayacaktır. Ben Intel Wifi 5100 ağ adaptörü için gerekli sürücüleri hala bekliyorum. Kablosuz bağlantı sorununu Zyxel USB Kablosuz Ağ adaptörü satın alarak çözebildim. Kablosuz bağlantı konusunda sorun yaşamak istemiyorsanız Broadcom BMC9341 model bir kablosuz ağ adaptörüne sahip olduğunuzdan emin olun.
Kuruluma başlamadan önceki son uyarım da kurulum esnasında başınıza gelebilecek olası sorunlarla ilgili. Bu rehberde anlatılanları uygulamak tamamen sizin inisiyatifinizde. Mac Os X Leopard işletim sistemini kurarken sisteminizde meydana gelebilecek olası sorunlardan veya veri kayıplarından sadece siz sorumlu olacaksınız.
Kuruluma Başlıyoruz:
Bilgisayarımızı IATKOS V.7 DVD‘si ile açıp ekranda “Loading Darwin BootLoader” yazısını gördükten sonra F8 tuşuna basıyoruz.
boot: yazısı çıktıktan sonra -v cpus=1 busratio=20 yazıp enter tuşuna basıyoruz. Daha sonraki işlemleri adım adım galeriden takip edebilirsiniz:
Fotoğrafları kurulum esnasında cep telefonu ile çekmiştim. Olabildiği kadar çok fotoğraf çektim. Net olmayanlar için özür dilerim.
Kurulum Sonrası:
Eğer kurulum adımlarını takip ettiyseniz ve herhangi bir sorun çıkmadan Mac Os X Leopard işletim sistemini kurabildiyseniz çok şanslısınız demektir. Zira ben, kurulumu ancak on yedinci denemeden sonra başarabildim. 7-8 farklı DVD sürümünü indirmek zorunda kaldım ve oldukça zaman harcadım. Yukarıda bahsi geçen kurulumu tamamlamadan önce de üç sefer kurulum yapmam gerekti.
Bilgisayarına Mac Os X kurmayı başarabilenler için de herşey dört dörtlük olmuyor ne yazık ki. En büyük hüsranı, kablosuz ağ adaptörünüzün çalışmadığını farkedince yaşıyorsunuz. Ben bu sorunu Zyxel USB Kablosuz Ağ Adaptörü satın alarak çözdüm ancak bunun için bir adet USB girişinizi feda etmeniz gerekiyor. Hoparlörlerinizden gelen sesin, normalden daha alçak seviyede olduğunu farkerderseniz de hayal kırıklığı yaşamayın. Yapabileceğiniz pek fazla şey yok. Film izlerken VLC medya oynatıcısını tercih edip ses seviyesini %400’e getirirseniz sorunu kısmen aşabiliyorsunuz.
Dahili kart okuyucunuzun çalışmaması durumunda sürücülerini internette bulabilirsiniz. Bazı ATI ekran kartlarının sürücülerinin bulunamadığına dair bilgiler de gözüme çarpmıştı ama en Nvidia ekran kartı kullandığım için bu durumu test etme imkanı bulamadım.
Neticede, tüm bu anlatılanları uygulayıp Mac Os X Leopard işletim sistemini bilgisayarınıza kurabilirseniz, bir süre kullanmanızı ve her özelliğini kurcalamanızı tavsiye ederim. Eğer biraz sabır gösterirseniz Windows’tan daha sağlam, Linux’tan daha kullanışlı bir işletim sistemini deneme şansına sahip olacaksınız.
Mac Os X Leopard, her türlü dezavantajını gözardı edip denemeye değer…
Yasal Uyarı: Bu rehberde Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 işletim sisteminin Intel işlemcili PC’lere kurulumu için Iatkos V7 özelleştirmesi kullanılmıştır. Anlatılanlar sadece bu işletim sistemini test etme amaçlıdır. Apple Mac Os X Leopard işletim sisteminin tüm yasal hakları Apple Inc. tarafından korunmaktadır. Apple Mac Os X Leopard 10.5.7 kullanabilmek için lütfen yasal bir kopyasını satın alın.