Bugün başıma hiç olmayacak bir iş geldi. Kubuntu yüklü bilgisayarımda Divx film izlemek için bazı “codec” paketlerini yeniden yüklemek isterken tüm sistem dosyalarını da sistemden kaldırıverdim. Kubuntu paket yöneticisi bu konuda beni uyarmadığı gibi, programlar bir bir kaldırılırken işlemi durdurmaya tenezzül de etmedim.
Sonrasında ne mi oldu? Sistemi yeniden açtığımda doğal olarak açılmadı ve sil baştan herşeyi yüklemek zorunda kaldım.
Siz siz olun, bilgisayarınızdan bir şey kaldırmadan önce “paket bağımlılığı” konusuna bir göz atın. Eğer kaldırmak istediğiniz program ya da paket başka paketlere bağımlı ise o paketi kaldırmaktan vazgeçin. (En azından yeniden kurulum yapmayı deneyin) Aksi taktirde sisteminizi yeniden kurmanız gerekebilir. İşin kötü tarafı konsol komutlarını bilmiyorsanız sisteminizdeki belgelerinizi ve dosyalarınızı kaybetmenize neden olabilir.
İsterseniz, konsoldan nasıl yedek alacağınız konusunda size bir kaç öneride bulunayım…
1.adım: Konsolu açmak
Ubuntu veya Kubuntu işletim sisteminiz (veya diğer herhangi bir Linux dağıtımı) zarar gördüğünde sisteminizi konsoldan denetleyebilirsiniz. Genelde buna, X sunucusu açılmadığında ya da cevap vermediğinde de ihtiyaç duyarsınız. Sistemi konsoldan açmak çok basittir. Bilgisayarınızı açtığınzda GRUB açılış menüsünde kurtarma modu (recovery mode) seçmeniz yeterli.
2. adım: Sisteme harici bir disk bağlamak
Yedek almanın en kolay ve zahmetsiz yolu sisteme harici bir disk bağlamaktır. Ancak harici bir diskiniz yoksa veya ikinci bir sabit diskiniz veya sabir diskinizde boş 2. bir bölümünüz varsa bu adımı geçebilirsiniz.
Genel olarak USB bağlantıya sahip harici diskler tercih edildiğinden diskimizi USB yuvasına takıyoruz. Ardından konsolda sırasıyla; ($ işareti olmadan)
$ cd /media
$ ls
yazıyoruz. Ekranda
cdrom cdrom0 sda1 WDHarddisk benzeri bir liste gözükmesi lazım. Burada sda1 bir disk bölümünü WDHarddisk ise harici diskin etiketini göstermektedir. Eğer harici diskinizi bu listede göremiyorsanız merak etmeyin. Harici diskinizi elle bağlamanız gerekiyor demektir.
Harici Diski elle bağlamak için;
$ sudo mkdir /media/haricidisk komutu ile /media/ klasöründe bir dizin oluşturun,
$ sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/haricidisk komutu ile /dev/sdb1 aygıtını sisteme bağlayın,
$ cd /media/haricidisk yazarak bu dizine geçin,
$ ls -la yazarak diskinizin içeriğini kontrol edin. Eğer bu komutun ardından bir hareket göremiyorsanız harici diskinizi sisteme bağlayamamışsınız demektir.
3. adım: Yedek almak
Yedek almak için en zor kısımlarından biridir. Konsolu kullanmak, grafiksel arabirim kullanmaya alışkın olanlar için tam bir kabus olarak adlandırılabilir. Ama imkansız olmadığı da bir gerçek. Yapılacak işlemler sırasıyla şu şekilde:
$ sudo mkdir /media/haricidisk/Yedek (Harici diskte Yedek isimli klasör oluştur)
$ cd ~/ (kök dizine geç /home/KULLANICI_ADI)
$ sudo cp -Rv *.* /media/haricidisk/Yedek/ (Kök dizindeki tüm dosya ve klasörleri harici diskteki Yedek klasörüne kopyala)
Bu komutlar kullanıcı dizinindeki tüm dosyaları (belgeler, yazılar, resimler vb.) harici diskteki Yedek klasörüne kopyalar ancak iş bununla bitmiyor. E-postalarınız, tarayıcı ayarlarınız vb. programları da kopyalamanız gerekecektir. Aşağıda Firefox, Thunderbird ve Amsn programlarının yedeğini alacağım:
$ sudo mkdir /media/haricidisk/Yedek/.amsn
$ sudo mkdir /media/haricidisk/Yedek/.mozilla
$ sudo mkdir /media/haricidisk/Yedek/.mozilla-thunderbird
$ sudo cp -Rv .amsn/*.* /media/haricidisk/Yedek/.amsn
$ sudo cp -Rv .mozilla/*.* /media/haricidisk/Yedek/.mozilla
$ sudo cp -Rv .mozilla/*.* /media/haricidisk/Yedek/.mozilla-thunderbird
Yukarıdakiler haricinde yedek almak isteyeceğiniz dosyalar varsa, bu dosya veya dizinleri listelemek için
$ ls -la | less komutunu verebilirsiniz. Ardından kopyalamak istediniz dizini;
$ sudo mkdir /media/haricidisk/DİZİN_ADI komutu ile oluşturup,
$ sudo cp -Rv dizin_adı/*.* /media/haricidisk/dizin_adı komutu ile dosyalarınızı kopyalayabilirsiniz.
Yedekleme bittikten sonra yapmanız gereken sistemi yeniden kurmak. Gerisi size kalmış…
Geçmiş olsun ve bundan sonrası için kolay gelsin 🙂