Linux kullanıcılarının en büyük özlemlerinden biri de Adobe firmasının ürünlerini Linux üzerinde çalıştırabilmektir. Wine emülatörü yardımıyla pek çok Windows uygulaması Linux üzerinde çalıştırılabiliyorken Adobe ürünlerinin son versiyonları ne yazık ki çalıştırılamıyordu. Özellikle de CS4 serisi piyasaya çıktıktan sonra bu özlem biraz da özenti haline geldi. Fakat ne mutlu ki Linux dünyasındaki gelişim ve yeniliklerin ardı arkası kesilmiyor. Wine emülatörünün 1.1.x sürümünden itibaren Adobe CS4 uygulamaları Linux üzerinde çalıştırılabilir hale geldi. Bu yazıda, Adobe Dreamweaver CS4‘ü popüler Linux dağıtımı Ubuntu’da nasıl çalıştırabileceğinizi anlatacağım.
Hazırlık Aşaması
- Adobe Dreamweaver CS4 kurulum dosyası (Deneme sürümü buradan indirilebilir)
- Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex (Buradan indirebilirsiniz)
- Wine emülatörü “geliştirme versiyonu” (Kurulum için 1.1.17 versiyonu önerilir. Buradan indirebilirsiniz)
- Winetricks betiği (Kurulum detayı aşağıda)
Kurulum Aşaması
Kurulumun bundan sonraki aşaması sisteminizde Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex’in temiz kurulumu yapılmış olduğu varsayılarak yapılacaktır. Ubuntu kurulumundan sonra gerekli güncellemeleri yapıp sisteminizi yeniden başlatmanız tavsiye olunur. Ardından buradan Wine emülatörünün son sürümünü sisteminize kurmanız gerekiyor. Wine emülatörünü kurduktan sonra Uygulamalar > Wine > Configure Wine (Applications > Wine > Configure Wine) kısayolu ile Wine ayar yöneticisi ile Wine’ın gerekli dizinleri sisteminize kurmasını sağlayın. (Wine ayar yöneticisini konsolda $ winecfg komutu ile çalıştrabilirsiniz. Uyarı: Bu komutu yönetici (root) yetkisiyle çalıştırmayın!)
Adobe Dreamweaver CS4 kurulumuna başlamadan önce sistemimizdeki bazı eksiklikleri gidermemiz gerekiyor. Bu nedenle konsolu açıp eksik paketleri kuruyoruz.
Adım 1: Cabextract paketini kuruyoruz
$ sudo apt-get install cabextract
Adım 2: Wine Gecko paketini kuruyoruz
$ sudo apt-get install wine-gecko
Adım 3: Kegel’in Winetricks betiğini kuruyoruz.
$ cd /usr/local/bin
$ sudo wget http://www.kegel.com/wine/winetricks
$ sudo chmod +x winetricks
$ cd ~/
Adım 4: Winetricks betiğini kullanarak Gdiplus eklentisini kuruyoruz
$ winetricks gdiplus
Bu komutun ardından sisteminize Powepoint Viewer programı kurulacaktır.
Adım 5: Winetricks betiğini kullanarak Msxml3 eklentisini kuruyoruz
$ winetricks msxml3
Adım 6: Winetricks betiğini kullanarak Windows fontlarını ve Internet Explorer 6’yı kuruyoruz
$ winetricks corefonts ie6
Bu aşamada, Winetricks betiği Microsoft’un internet sitesine bağlanarak Internet Explorer 6’yı indirip kuracaktır. Ancak bazen Microsoft’un sunucusu meşgul olabiliyor. Kurulum hata verirse tekrar deneyin…
Adım 7: Wine ayar yöneticisini (winecfg) kullanarak odbc32.dll dosyasını sisteme tanıtıyoruz.
Wine ayar yöneticisini (winecfg) açın. Libraries sekmesine geçin. New override for library bölümünde odbc32.dll‘i seçin ve yan taraftaki Add butonuna basın. Alttaki Ok butonu ile ayar penceresini kapatın.
Adobe Dreamweaver CS4 Kurulumu
Konsoldan kurulum dosyalarının bulunduğu dizine girin. Ardından şu komutu çalıştırın:
$ wine Setup.exe
Orijinal kurulum dosyasının adı Setup.exe’dir. Dosya adının ilk harfinin büyük olup olmadığını kontrol edin. Aksi taktirde kurulum çalışmayacaktır.
İpucu: Kurulum başladıktan sonra, lisans ekranında takılırsanız (butonlar çalışmazsa) kurulumu sonlandırın. (Konsolda ctrl+c tuş kombinasyonunu kullanın. Konsoldan $ winecfg komutu ile Wine ayar yöneticisini çalıştırın. Graphics sekmesine geçin ve Emulate a virtual desktop kısmına 1024 x 768 ekran çözünürlüğü değerini girin. (Ekran çözünürlüğünüzün varsayılan değerinden bir önceki değeri kullanmanız tavsiye olunur)
Ardından kurulumu tekrar başlatın ve kurulumu normal şekilde tamamlayın. Kurulum bittikten sonra menüden Uygulamalar > Wine > Programlar > Adobe Dreamweaver CS4 (Applications > Wine > Programs > Adobe Dreamweaver CS4) kısayoluna tıklayın.
Sürpriiiz… Adobe Dreamweaver CS4 hayırlı uğurlu olsun…
Lisans uyarısını geçtikten sonra, programı 30 gün boyunca tüm özellikleriyle kullanabilirsiniz..