Samsung Omnia I900

Geçtiğimiz günlerde, kendime bir Samsung Omnia I900 satın aldım. Siparişi gittigidiyor.com üzerinden verdim ve satıcı kısa süre içinde telefonu bana ulaştırdı. Kargo zarfını açtığımda ürünün oldukça küçük kutusunu görünce şaşırdım. Ama kutunun içindekileri görünce şüphelerim ortadan kalktı. Satın aldığım cihaz gayet şık, çiziksiz ve hasarsız görünüyordu. Telefonu hemen kullanmaya başlamak için can atıyordum ve sim kartımı eski telefonumdan çıkarıp Samsung Omnia’ya taktım.

O andan sonra, daha önce hiç yaşamadığım bir telefon görünümlü bilgisayar kullanma deneyimi yaşayacağımın farkına vardım. İçerisinde Microsoft’un Windows Mobile 6.1 işletim sistemi yüklü telefon, benden önceki kullanıcının dosyaları ve programları ile birlikte karşımda duruyordu. İlk işim telefonu fabrika ayarlarına getirmek oldu. Ardından Samsung’un internet sitesinden, telefonun bir yazılım güncellemesi olduğunu gördüm ve hemen yazılımı indirip kurdum. Tabi bu esnada, telefon içindeki herşey yeniden sıfırlandı ve eski telefonumdan kopyalamış olduğum tüm kayıtların üzerine bir bardak su içmek zorunda kaldım.

Sonrasında www.omniaturk.com isimli bir site keşfettim. Site, slogan olarak Bu site Samsung ve Telpa için 4.500.000TL değerindedir sloganını kullanıyordu. Başta, çok cezbedici ve iddialı gibi görünse de siteyi gezdikten sonra Samsung Omnia sahiplerine yönelik olmasının haricinde sıradan forumlardan pek farkını göremedim. Her iletinin altındaki devasa reklamlar ve mesajlara cevap yazan kişilerin 3-5 kişiden ibaret olması şevkimi kırmadan önce siteyi epey bir dolaştım. (Düzeltme: Bu yazım üzerine, Omniaturk.com’dan arkadaşlar benimle irtibat kurup konuyla ilgili bilgi verdiler. Öncelikle sitenin değerinin, siteye üye olan Omnia kullanıcıları ile orantılı olduğunu açıkladılar. Site “değeri 1000TLxKayıtlı Omnia Kullanıcısı” olarak hesaplanıyormuş. Site yöneticilerinin, Omnia kullanıcılarının sorunlarını çözebilmek için ne kadar çaba harcadıkları ve Omnia için en büyük Türkçe kaynak oldukları konusunda beni ikna ettiler. Samsung’un distribütörü Telpa’dan daha fazla teknik desteği ücretsiz olarak verdiklerini ifade ettiler. Site teması da 15 temmuz gecesi değiştirildi ve sitenin eksikleri hakkında üyelerin yorumlarını almaya başladılar. Konuyu yanlış anladığım ve yanlış ifade ettiğim için kendilerinden özür diliyorum. Ancak benim de siteyi “15 dakika gezip yorum yaptığımı” düşünmelerini de istemem. Site hakkındaki yorumlarımı, siteyi bir ay boyunca günde 6-7 kez ziyaret ettikten sonra yazmıştım. Saygılarımla… 16/07/2009 – Onur Gözüpek)

Samsung Omnia ile ilgili ilk izlenimlerim şöyle:

Bu bir telefon değil. Sadece alo demek için alacaksanız uzak durun…

Dokunmatik ekranı zaman zaman sinirlerinizi bozabiliyor. Sürekli mesaj yazan biriyseniz bu telefon size göre değil…

Benim gibi, parmaklarınız kalınsa ve Stylus kalemi yanınızda taşımak istemiyorsanız, telefonu kullanırken zorlanabilirsiniz…

İnternette gördüğünüz her programı kurmaya kalkmayın. Aksi taktirde telefon sık sık kilitlenebiliyor..

Türkçe desteği ne yazık ki %100 değil…

Telefonun o kadar çok ayarı var ki, telefonu 3-5 kurcalamadan kullanmak pek kolay değil…

Üzerindeki standart batarya ile telefonu 2 günden fazla açık tutmanız pek mümkün değil…

Kapalı mekanda GPS çalışmıyor. Açık alana çıkmadan GPS’im çalışmıyor diye şikayet ederseniz yanılırsınız. Açık alanda da uyduyla bağlantı kurulduktan sonra 5-10 metre sapma ile yerinizi belirleyebiliyorsnuz..

Kablosuz bağlantı adaptörü, bir dizüstü bilgisayar kadar başarılı değil. Dizüstü bilgisayarın çektiği yerden çekmeyebiliyor. Kablosuz modeminiz WPA2 güvenliği kullanıyorsa, bağlanmak normalden biraz uzun sürebiliyor…

Nodata isimli yazılımı kurmazsanız, GPRS bağlantısını engellemek neredeyse bir işkenceye dönüşüyor. Telefon canı istediği zaman internete bağlanabiliyor.

Windows işletim sisteminin doğasında olan bazı saçmalıklar bu Windows Mobile’da da mevcut. Ek yazılımlar kurmadan telefonu tam anlamıyla kullanamıyorsunuz. Daha doğrusu keyif alamıyorsunuz…

Harici olarak SD hafıza kartı takılıyor, ama telefon açıkken hafıza kartını takıp çıkarmak mümkün değil. Hafıza kartını çıkarmak için pili çıkarmak zorundasınız.

Telefonun açılması yaklaşık 1 dakika sürüyor…

Peki bu telefonun hiç iyi bir yanı yok mu? Elbette ki var:

Öncelikle, görünüşü oldukça şık.

5 Megapiksel kamerası oldukça başarılı.

Dokunmatik ekranın hassasiyeti mükemmel olmasa da gözardı edilemeyecek kadar duyarlı.

Cebinizde ufak bir bilgisayar taşıyormuşsunuz hissi uyandıırıyor. Tüm ofis dökümanlarını sorunsuz açabiliyorsunuz. Dilediğinizde internete girebiliyorsunuz. Dosya transfer hızı oldukça iyi.

16 gb dahili hafızası tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak yeterlilikte. (Müzik ya da film arşivinizi telefonunuzda tutmayı planlamıyorsanız hafızayı doldurmak pek kolay değil.)

Ses kalitesi oldukça iyi. Çoğu zaman ses kademesini 1-2 seviye düşürmeniz gerekiyor…

Slide 2 Unlock 2 isimli ücretsiz programı yüklerseniz, Iphone’daki gibi tuş kilidini parmağınızı kaydırarak açabiliyorsunuz…

Yine de Iphone’la kıyasladığınızda bazı özellikleri daha üstün geliyor ama ne yazık ki Windows Mobile’ın hantallığı yüzünden zaman zaman çileden çıkabiliyorsunuz. Eğer siz de dokunmatik ekranlı bir telefonum olsun ama Iphone’a ödeyecek 1500 liram yok diyenlerdenseniz Samsung Omnia tam size göre…