Raspberry Pi, İngiltere’de Raspberry Pi Vakfı tarafından geliştirilen, okullarda bilgisayar bilimini öğretmek amacılığıyla geliştirilmiş kredi kartı büyüklüğünde tek kartlı bir bilgisayar olarak 2012 yılında piyasaya çıktı. 25$ fiyata satışa sunulan ürünün ilk modelinde 700Mhz ARM işlemci ve 256MB Ram bulunuyordu.
Ürün bilgisayar kullanıcıları arasından büyük ilgi gördü ve B modelinde hafızası 512MB olarak güncellendi, USB port sayısı ikiye çıkarıldı ve ethernet portu eklendi.
Raspberry Pi 2 – Model B+
Yeni duyurulan B+ Modelinde ise işlemci saat hızı 900Mhz’e çıkarılırken RAM 1GB olarak güncellendi. Yeni modelin satış fiyatı 35$ olarak belirlenmiş.
Yeni modelde göze çarpan en önemli güncelleme işlemcinin Broadcom’un 32bit ARMv7 Cortex-A7 4 çekirdekli BCM2836 modeline yükseltilmiş olması. Raspberry Pi Vakfı’na göre Raspberry Pi’ın performansı önceki modele göre 6 kat arttı. Cihaz artık gerçek bir bilgisayar olarak kullanılabilir.
Raspberry Pi 2, bugün 35$ fiyat etiketiyle ilk etapta 100.000 adet olarak satışa çıkacak. Satın almak için vakfın partnerlerinden Element 14 veya RS Components sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Raspberry Pi nasıl çalışır?
Çeşitli geliştiriciler tarafından Raspberry Pi için özel olarak hazırlanmış Raspbian, OpenELEC, Raspbmc ve benzeri işletim sistemleri ile birlikte kullanılabiliyor. Ubuntu ve Raspberry Pi Vakfı ortak çalışmasının bir neticesi olarak Snappy Ubuntu Core işletim sistemi bugünden itibaren Raspberry Pi 2 ile birikte kullanılabilecek. Cihazla birlikte kullanabileceğiniz işletim sistemleri için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Sadece bir kart olarak satıldığı için cihaza güç sağlamak için mikro usb uçlu en az 1A güç sağlayan bir adaptör (eğer USB portları kullanacaksanız 2.1A güç sağlayan bir adaptör tavsiye ederim), işletim sistemini kurup çalıştırabilmek için en az 4GB kapasiteli bir SD kart (8 tavsiye edilir) ve ürünü HDMI girişi olan televizyona bağlayabilmek için bir HDMI kablo da satın almanız gerekiyor. Ayrıca, kartı toztan ve statik elektrikten korumak için uygun bir kutu almanızı da tavsiye ederim.
Bu arada, vakfın Microsoft ile yaptığı işbirliği de meyvelerini vermek üzere. Raspberry Pi 2 kullanıcıları cihazlarına Windows 10 kurabilecek. Windows Ürün Geliştirme sürümüne kaydolmak isterseniz buradan kaydolabilirsiniz.