Akıllı telefonların en önemli sorunlarının başında cihaza güç sağlayan pillerin kapasitelerinin teknik yetersizlikler nedeniyle arttırılamaması geliyor. Daha önce Batarya Sorunu başlıklı yazımda bu konuya değinmiştim. Akıllı telefonların boyutları büyüyüp ekranlardaki piksel sayıları arttıkça, daha güçlü işlemciler kullanıldıkça, güç tüketimi konusunda eskisi kadar cimri olamıyorlar. Gün içerisinde onlarca kere gözümüzün takıldığı ekranın sağ üstündeki şarj yüzdesi azaldıkça, cihazımıza güç takviyesi yapabilmek için en yakın prizi aramaya koyuluyoruz. Açık sözlülükle itiraf etmek gerekirse, cihazlar akıllandıkça bizleri aptal yerine koyuyorlar. (Eskiden “şarjı 1 hafta giden” telefon vardı. Çok değil bundan 5 sene kadar önce Philips’in “1 ay bekleme süresi” vaad eden telefonunu bile duymuştuk)
Akıllı telefonların daha az güç tüketmesini sağlayan yöntemlerin başında ekran parlaklığını azaltmak, titreşim modunu, bildirimleri ve kullanılmayan uygulamaları kapatmak geliyor. Cihazın ekran ışığı ne kadar az yanarsa, pil o kadar az enerji harcayacaktır. Peki bu durumda akıllı telefon sahibi olmanın ne avantajı kalıyor? Satın alırken %40’a yakın vergi ödediğiniz ancak kullanmadığınız bir cihazı yanınızda taşımak ne kadar mantıklı?
Telefonun şarjı beklediğinizden hızlı tükeniyorsa…
Daha sık şarj etmek, ofiste masa başında, arabada seyahat halindeyken telefonu şarja takmak, telefon cebimizde iken daha yüksek bir şarj yüzdesine sahip olmak için mantıklı seçeneklerden. Eğer kabalığı ve görünüşü sizi rahatsız etmiyorsa, şarjlı kılıflar veya yedek şarj aletleri de diğer seçeneklerden.
Akıllı telefonların daha hızlı şarj edilebilmesine imkan sağlayan bazı ürünler piyasaya sürüldü. Örneğin başarılı bir Kickstarter projesi olan Legion Meter. Beneri yeni ürünler de çıkmaya devam ediyor. Ancak bu ürünler her cihaz ve her platformda aynı verimlilikte kullanılabildiğini söylemek henüz mümkün değil.
Apple’ın 2014 yılında tanıttığı iPhone 6 ve iPhone 6 Plus akıllı telefonları 1810 mah (iPhone 6) ve 2915 mah (iPhone 6 Plus) şarj edilebilir lityum ion pile sahip. Bu piller ile iPhone 6 250 saat, iPhone 6 Plus is 384 saat bekleme süresi vaad ediyor. Ancak bu vaade ulaşabilmeniz için telefonu şarjdan çıkarıp çekmeceye koyup evden çıkmanız gerek 🙂
iPhone 6 ve iPhone 6 Plus telefonların kutusundan çıkan, iPhone 4, 4,s, 5 ve 5s modellerinden aşina olduğumuz 1A çıkış gücüne sahip şarj aletiyle iPhone 6 cihazları şarj etmek ortalama 2 saat sürüyor.
Şarj süresini kısaltmanın bir yolu var mı? Evet!
iPhone 6 cihazlarda kullanılan yüksek kapasiteli pilleri iPad’ler için üretilmiş olan 2.1A çıkış güçlü şarj aletleri ile şarj edildiğinde bu süre yarıdan aza iniyor. iPad’in 10w kapasiteli 2.1A çıkış gücüne sahip şarj aleti ile iPhone 6 ve iPhone 6 Plus telefonlarınızı klasik şarj aletine göre iki kat daha hızlı şarj edebilirsiniz.
Deneyenler yorumlarınızı ve deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?