iOS 5.1.1’de Türkçe Siri

Siri (Speech Interpretation and Recognition Interface = Sesli Komut Yorumlama ve Tanıma Arayüzü) teknik olarak Apple’ın iOS 5 sürümüyle birlikte iPhone 4S akıllı telefonlarla birlikte piyasaya sürdüğü akıllı kişisel asistan teknolojisinin kısa adı. Pratikte ise, verdiğiniz sesli komutlara cevaplar verebilen dijital asistan.

Siri, başta İngilizce olmak üzere Fransızca, Almanca ve Japonca dillerinde verilen komutları anlayabilen ve cevap verebilen bir ses tanıma teknolojisine sahip. 2012 yılı içerisinde Siri’nin Çince, Korece, İtalyanca ve İspanyolca dillerini de tanıması bekleniyor.

Siri’yi, diğer ülkelerde kullanabilir miyiz diye merak ediyorsanız, cevap hem evet hem hayır. Siri, temel olarak İngilizce, Fransızca, Almanca ve Japonca dillerini tanıyabilecek şekilde tasarlandığı için, bu dilleri akıcı bir şekilde kullanabilen ülkelerde kullanılabiliyor. Yani Türkiye’de bir iPhone 4S sahibiyseniz, İngilizce komutlar vererek Siri’yi kullanabilirsiniz.

En azından şimdiye kadar böyleydi 🙂

Artık Siri’yi Türkçe olarak kullanabilirsiniz. Hem de iPhone 3GS ve iPhone 4’ler dahil! Bu yazıda, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S ve iPad de Siri’yi Türkçe olarak nasıl kullanabileceğinizi adım adım açıklayacağım. Siri’yi iPhone 4S haricindeki cihazlarda kullanabilmek için cihazınızı JailBreak yapmanız gerekiyor. iPhone 4S’te Türkçe kullanmak için yine JailBreak yapmak zorundasınız.

Yazının bundan sonraki kısmında, cihazınızı nasıl JailBreak yapacağınızı da tarif ederek devam edeceğim. JailBreak işleminden ve sonraki uygulamalardan doğacak herhangi bir sorumluluğu kabul etmediğimi, adımları takip etmenin ve iPhone/iPad cihazınızı jailbreak yapmanızın sorumluluğunun tamamen size ait olduğunu bilerek okumaya devam etmenizi rica ediyorum.

Cihazımızda Siri’yi çalıştırabilmek için şunlara ihtiyacımız var:

1. Jailbreak yapılmış ve iOS 5.1.1 sürümüne sahip bir cihaz
2. Vekil sunucu (proxy) çalıştırabilmek için Spite uygulaması
3. Vekil sunucu kurabilmek için AssistantServer eklentisi
4. Siri’nin Türkçe anlayabilmesi için SiriLanguages eklentisi
5. Modifiye edilmiş Siri uygulama dosyaları

Şimdi adım adım uygulamaya başlayalım.

1. Adım: JailBreak

Yasal Uyarı: Jailbreak işlemi teknik olarak cihazınızın garantisini bozacak bir işlem değildir. Jailbreak yasadışı bir eylem de değildir. Ancak cihazınızı Jailbreak yaptıktan sonra lisanssız yazılımları kurmanız cihazınızı garanti dışı bırakabilir, cihazınıza zarar verebilir hatta cihazınıcı kullanılmaz hale getirebilir. Bu aşamadan sonra devam etmeye karar verirseniz, tüm sorumluluk tamamen size ait olup ortaya çıkabilecek herhangi bir teknik ya da yasal sorun karşısında herhangi bir sorumluluk kabul etmediğimi belirtmek isterim!

iOS’in şu an en güncel sürümü 5.1.1 ve bu yazıda bu sürümü baz alarak işlem yapacağız. iPhone veya iPad’imizi JailBreak yapmak için farklı seçenekler var ancak ben size hem Untethered (bağlantısız) hem de sorunsuz bir JailBreak içinAbsinthe 2.04’ü öneriyorum.

http://greenpois0n.com/downloads/ adresini ziyaret ederek bilgisayarıza uygun Absinthe 2.0.4 sürümünü indirin.

Cihazınızı iTunes üzerinden yedekliyorsunuz iTunes’un son sürümünü kullanıyor olduğunuzdan emin olun ve mutlaka yedek alın.

Mutlaka yedek aldığınızdan emin olun.

Jailbreak işleminden önce cihazınızın yedeğini aldığınızdan emin olun.

Cihazınızı Jailbreak yapmak için tek yapmanız gereken, Absinthe programını çalıştırıp Jailbreak butonuna basmak. Ancak bu aşamadan önce size bir püf noktası vermek istiyorum. Cihazınızın yedeğini aldıktan sonra Ayarlar > Genel > Sıfırla > Tüm içeriği ve ayarları sıfırla seçeneğini seçip telefonunuzu sıfırlayın ve cihazınızı iTunes üzerinden yeni bir cihaz olarak tanımlayıp aktifleştirin. (Dikkat! Yedekten geri yüklemeyin, yoksa cihazı sıfırlamanızın bir anlamı olmaz. Yedekten yükleme bir adım sonra!)

Aktifleştirme işleminden sonra, cihazınızın kablosunu çıkarın, Absinthe programını başlatın, cihazınızın kablosunu takın ve Jailbreak butonuna basın. Jailbreak işlemi 1-2 dakikada bitecektir. (Cihazınızın hafızası doluyken Jailbreak yapmaya çalışırsanız bu işlem 1-1,5 saate kadar uzayabilmektedir!)

Jailbreak yaptıktan sonra yapmamız gereken ilk şey cihazımıza Cydia programını yüklemek. Bunun için, ekranınızda Cydia isimli uygulamayı arayın ve uygulama simgesine dokunarak uygulamayı çalıştırın. Cydia kurulumu otomatik olarak yapılacak ve ana ekrana döneceksiniz.

Bu adımdan sonra, iTunes’tan cihazınızın yedeğini geri yükleyebilirsiniz.

2. Adım: Depo ve Gerekli Programların kurulumu

Siri iPhone 4S harici cihazlarda desteklenmediği diğer cihazlarda çalışabilmesi için bir vekil sunucuya ihtiyaç duyuyor. Vekil sunucuyu çalıştırmak için de en önemli uygulama da Spire ya da Spite. iOS 5.0.1 kullananlar Spire kurabilirler. Ancak 5.1.1 sürümü kullanlar için vekil sunucuları çalıştırabilmenin tek yolu Spite!

iOS 5.1.1 için Spite Kurulumu

Cydia uygulamasını açıyoruz. Alttaki Manage simgesine basıyoruz. Sources seçeneğini seçiyoruz. Önce sağ üstteki Edit butonuna sonra da soldaki Add butonuna basıyoruz. Enter Cydia/APT URL kısmına aşağıdaki adresi giriyoruz ve Add Source butonuna basıyoruz.

http://cydia.iphonetweak.fr

Repo indekslendikten sonra Cydia’ya dönüyoruz ve altta Search butonuna basıp Package Names & Descriptions kutusuna Spite 3.0.1-1 yazıyoruz. Arama sonuçları içerisindeki Spite 3.0.1-1 (Untethered)‘i seçip sağ üstteki Install butonuna basıyoruz.  (DİKKAT: iPad kullanıcıları öncelikle Spite 3.0.1-1 for iPad’i kurup Restart Springboard  (Respring) yapmalı ve ardından Spite 3.0.1-1 for iPad’i kurup Restart Springboard (Respring) yaptıktan sonra Spite 3.0.1-1 Untethered paketini kurmalarılar. Aksi taktirde Spite’ı kullanamazlar..

Assistant Server Installer Kurulumu

AssistantServer eklentisi, Siri’nin soruları anlamlandırması ve cevapları size iletmesini sağlyan sunuculara erişim sağlamak için cihazımızı kandırmaya yarayan bir eklenti. Bu eklenti sayesinde Siri, Apple sunucuları yerine bizim istediğimiz sunuculara bağlanabiliyor ve Türkçe sorulara Türkçe cevaplar verebiliyor.

Tekrar Cydia uygulamasını açıyoruz. Alttaki Manage simgesine basıyoruz. Sources seçeneğini seçiyoruz. Önce sağ üstteki Edit butonuna sonra da soldaki Add butonuna basıyoruz. Enter Cydia/APT URL kısmına aşağıdaki adresi giriyoruz ve Add Source butonuna basıyoruz.

http://repo.hackyouriphone.org

Repo indekslendikten sonra Cydia’ya dönüyoruz ve altta Search butonuna basıp Package Names & Descriptions kutusuna AssistantServer Installer yazıyoruz. Arama Sonuçları içerisindeki AssistantServer Installer‘ı seçip sağ üstteki Install butonuna basıyoruz. (Dosya boyutu 90MB civarındadır ve kurulum biraz uzun sürebilir. Yarıda kesmeyin!) Kurulum bittikten sonra cihazımızı yeniden başlatıyoruz. (Reboot device)

SiriServerLanguages Kurulumu

Yukarıda bahsettiğim gibi, Siri’nin tanıyabildiği diller arasında Türkçe yok. Bu nedenle Siri’nin Türkçe anlamasına yardımcı olacak eklentiyi kurmamız gerekiyor.

Tekrar Cydia uygulamasını açıyoruz. Alttaki Manage simgesine basıyoruz. Sources seçeneğini seçiyoruz. Önce sağ üstteki Edit butonuna sonra da soldaki Add butonuna basıyoruz. Enter Cydia/APT URL kısmına aşağıdaki adresi giriyoruz ve Add Source butonuna basıyoruz.

http://cydia.siri-server.com

Repo indekslendikten sonra Cydia’ya dönüyoruz ve altta Search butonuna basıp Package Names & Descriptions kutusuna SiriServerLanguages yazıyoruz. Arama Sonuçları içerisindeki SiriServerLanguages‘ı seçip sağ üstteki Install butonuna basıyoruz.  Kurulum bittikten sonra Restart Springboard butonuna basıyoruz. Ana ekrana dönünce Ayarlar > Genel > Siri bölümüne gelip önce Siri’yi aktif hale getiriyoruz daha sonra da Dil bölümünden Türkçe’yi seçiyoruz.

Bu aşamadan sonra henüz Siri’yi kullanmayı “denemeyin” Çünkü size cevap vermeyecektir. İşimiz henüz bitmedi. 🙂

Siri sunucularına bağlantı

Ayarlar > Spire uygulamasını çalıştırıp Proxy Host kısmına http://127.0.0.1:4443 yazıyoruz. (Evet siz kurarken Spite kurdunuz ama ayarlarda Spire gözüküyor, bir yanlışlık yok :)) Vekil sunucu adresini girdikten sonra Ayarlar’a geri dönerek çıkabilirsiniz.

İşimiz bitti mi? Henüz değil…

3. Adım: Türkçeleştirme

Buraya kadar yaptıklarımız nispeten daha kolay adımlardı. Şimdi ise Siri’nin Türkçe komutlara vereceği Türkçeleştirilmiş yanıtları cihazımıza yüklememiz gerekiyor. Bunu yapabilmek için öncelikle cihazımıza Cydia’dan iFile programını kurmamız gerekiyor. iFile’ı kurduktan sonra işlemlere devam edebilmek için 2 yöntem var:

Birinci yöntem: Apple Store’dan Dolphin Browser’ı indirip cihazımıza kopyalamamız gereken dosyaları Dolphin aracılığıyla indirmek.

İkinci yöntem: iFile’ın WiFi File Transfer özelliği ile dosyaları bilgisayarımızdan cihazımıza aktarmak.

(Üçüncü yöntem olarak SSH ile de dosya transferi yapabilrsiniz ancak nispeten daha karmaşık olduğu için bu yöntemi anlatmayacağım)

Aşağıda bahsi geçen dosyaların tamamı www.trsiri.com adresinde barındırılmaktadır. Siri’nin Türkçe komutlara, Türkçe karşılık vermesine imkan tanıyan Trsiri ekibinin emeğine saygısızlık etmek istemediğim için dosyaların hiç birini kendi sunucuma aktarmadım. Ayrıca, TRSiri_Eklentiler.rar dosyası, sık sık güncellenmektedir. En güncel dosyayı yine trsiri.com adresinden edinebilirsiniz.

İndirmeniz gereken dosyalar:

Api anahtarları: apiKeys.conf 

Eklenti ayarları: plugins.conf

Türkçe Siri Eklentileri: TR_Siri Eklentileri

I don’t understand Türkçesi: SiriProtocolHandler.py

Location services hatası: plugin.py

İndirdiğiniz bu dosyaları arşivlerinden çıkartıp /var/mobile/SiriServerCore/ adresine kopyalamanız gerekiyor. Bu aşamada size kolaylık sağlamak açısından önce iFile’dan /var/mobile/SiriServerCore/ dizinine girip aşağıdaki dosyaların ve klasörün isimlerini değiştirin. (sonuna _backup ekleyebilirsiniz)

apiKeys.conf > apiKeys.conf_backup

plugins.conf > plugins.conf_backup

plugins/ > plugins_backup/ (plugins dizini!)

SiriProtocolHandler.py > SiriProtocolHandler.py_backup

plugin.py > plugin.py_backup

Ardından indirdiğiniz dosyaların üzerine tıklayın ve dosyaları “unarchiver” ile açın. Bu sayede rar arşivlerini (muhtemelen) /var/mobile/Documents klasörüne açmış olacaksınız. Daha sonra iFile’da sağ üstteki Edit butonuna basın ve aşağıdaki dosya ve dizinleri seçin:

plugins/
apiKeys.conf
plugins.conf
SiriProtocolHandler.py
plugin.py

Sağ alttaki pano işaretine tıklayın ve Cut seçeneğini seçtikten sonra /var/mobile/SiriServerCore dizinine girin. Tekrar sağ alttaki pano işaretine basın ve Paste’i seçin.

Zor kısmı bitirdik. Artık cihazımızı yeniden başlatabiliriz. (Dikkat! Cihazınızı yeniden başlatmazsanız Siri komutlarınıza cevap vermeyecektir!)

Cihazımız yeniden başlatıktan sonra Home butonuna basılı tutun. Siri ile özdeşleşen mikrofon simgesinin ekranın altında belirdiğini göreceksiniz.

Merhaba Siri komutunu verdiğinizde size “Merhaba xxx” (adınız) ile cevap verdiyse sorun yok demektir. Siri’yi güle güle kullanabilirsiniz…

Siri ile Türkçe kullanabileceğiniz komutlar şöyle:

Alarm Kur
 Beni sabah 7 de <kaldır/uyandır>
 Beni akşam 9 57 de <kaldır/uyandır>
 Alarmı 6 45 e kur
 Alarmı saat 6 45 e kur
 Saat 8 45 e kur
Bing Çeviri
 <cümle> <çevirilecek dil> (çevir|tercüme et|translate|nasıl söylenir|nasıl denir|nasıl çevrilir|nasıl dersin|nasıl söylersin|söyle|ne demek|anlamı ne)
 Merhaba almanca nasıl söylenir
Deprem
 Bütün <depremler/sarsıntılar>
 Son <depremler/sarsıntılar>
 Tüm <depremler/sarsıntılar>
 
 Eposta Gönder
 Toplantı hakkında posta gönder Yusuf
Google Places
 Buraya yakın/Buraya en yakın/Bana yakın <Aranacak yer>
 Bana en yakın/En yakın/Yakınlardaki <Aranacak yer>
 Yakınımda <Aranacak yer> var mı
 Yakında <Aranacak yer>
 
 Geri Sayım
 Geri sayımı başlat 5 dakika
 Geri sayımı göster
 Geri sayımı <dondur|beklet|duraklat>
 Geri sayımı <iptal et|sıfırla|durdur>
 Geri sayımı <sürdür|devam ettir>
Hatırlat
 Bana bunu hatırlat/Hatırlat/Hatırlatıcı oluştur <hatırlatılacak şey>
 <sayı> <dakika|saat|gün|hafta> sonra 
Hava Durumu
 Hava durumu / Sıcaklık / Hava nasıl / Bugün hava nasıl
 Ankara için hava durumu
 Ankara da hava nasıl
 Ankara da saatlik hava durumu
 Ankara için saatlik hava durumu
IMDB
 Yüzüklerin efendisi film
 Hababam sınıfı sinema
İnternette Ara
 İnternette ara <Aranacak şey>
 Arama motoru <Aranacak şey>
 Nette ara <Aranacak şey>
 Google <Aranacak şey>
Karikatür
 Karikatür / Karikatür göster / Bir karikatür göster / Bana karikatür göster
Maç Sonuçları
 Türkiyedeki maçları göster|Maçları listele|Maçları getir
 Türkiye maçı kaç kaç|Maçının sonucu ne|Maçı skoru ne|Ne alemde
Kısa Konuşmalar
 45.Kadınlar ne ister / Kızlar ne ister
 44.Kadınları anlıyor musun / Kadınları anlıyon mu
 43.Salla / Anlat / Rastgele / At kafadan
 42.Acil Telefonlar / Acil numaralar / Önemli numaralar
 41.Plaka kodları / Plakalar / İl plaka kodları
 40.En Büyük Lider / Ulu önder
 39.Gençliğe Hitabe / Hitabe
 38.İstiklal Marşı / Milli Marşımız
 37.Dünyanın en "<Devamını uydurabilirsiniz>"
 36.Beni nasıl buluyorsun / Nasılım
 35.En iyi tarayıcı
 34.Ronaldo
 33.Messi
 32.Başım ağrıyor / Başım ağırdı
 31.Steve Jobs
 30.At yalanı
 29.Selamın Aleyküm / Selamün Aleyküm
 28.Beni biraz heyecanlandır / Beni heyecanlandır / Biraz heyecanlandır
 27.Teşekkürler / Teşekkür ederim / Eyvallah
 26.Neredesin / Nerdesin
 25.Çok çirkinsin
 24.Tuvaletim geldi
 23.Adem madene inmiş adem madende badem yemiş madem adem madende badem yemiş niye bize getirmemiş
 22.Şişman mıyım
 21.Fıstık yer misin
 20.Uykum var / Çok uykum geldi
 19.Favori rengin ne / En sevdiğin renk ne
 18.Neden dünyadayım / Niçin dünyadayım
 17.Mutlu yıllar / Doğum günün kutlu olsun
 16.Deneme 1 2 3 / Deneme / Kontrol / Orda mısın
 15.Seni seviyorum / Sana hasta oluyorum / Sana aşık oldum / Seni deliler gibi seviyorum
 14.Ne giyiyorsun / Ne giyersin
 13.Bir masal anlat / Bana masal anlat
 12.Bir fıkra anlat / Bana fıkra anlat
 11.Nasılsın / Naber / İyi misin
 10.Meraba / Merhaba / Selam
 9.En iyi telefon
 8.Kaç yaşındasın / Yaşın kaç / Bana yaşını söyle
 7.Kimsin / Adın ne / Sen kimsin
 6.Hoşçakal / Güle güle / Kendine iyi bak / Görüşürüz
 5.Napıyosun / Ne yapıyorsun
 4.İyi akşamlar / Hayırlı akşamlar
 3.İyi öğlenler / Hayırlı öğlenler
 2.Günaydın / Hayırlı sabahlar
 1.İyi geceler / Hayırlı geceler
Kısa Mesaj Gönder
 <Kişi>ye mesaj/kısa mesaj/sms <gönder/yolla/yaz>
 Annem e kısa mesaj gönder
 <mesaj/esemes/kısa mesaj> gönder Annem
Kişi Ara
 Annem i <ara/çaldır/çağrı at>
 <ara/çaldır/çağrı at>Annem
Mail Kontrol Et
 Yeni posta/mail var mı
 Posta/Mail kutumu kontrol et
 Postalarıma/Maillerime bak
 Maillerime kontrol et
 Gelen postalarım 
Mapping
 Neredeyim / Nerdeyim / Burası neresi
 Lüleburgaz devlet hastanesi <nerde|nerede|nerdedir|nerededir|neresi|neresidir>
 İstanbul da trafik nasıl
 Üsküdar a nasıl giderim
Müzik Çal
 <müzik ismi> <çal|oynat>
 Bana <müzik ismi> <çal|oynat>
 <Duraklat>
 <Geç|Değiştir|Atla>
 <Başa sar>
 <Önceki şarkı|Önceki parça>
 <Devam et|Sürdür>
 <Dur|Durdur>
Not
 Not kaydet deneme notu
Rehber
 Rehber Rasim
 Kişi bilgisi Aylin
 Ben kimim / Benim adım ne / Beni göster / Rehber ben / Kimim ben
Resim Göster
 Kedi resmi göster
RSS
 İphone yardım / İphone haberleri
 Spor haberleri
 Son dakika
 Teknoloji haberleri
 Ekonomi haberleri
*Serbest Piyasa Bilgileri*
 -dolar kaç para
 -altın kaç para
 -cumhuriyet altını ne kadar
 -bileşik faiz
 -repo
 -borsa
 -euro kuru ne
*Günlük Fal*
 -kova günlük falım
 -burç yorumları
 -aslan falım
*Gazeteler*
 -Tüm gazetelerin ilk sayfasını gösterir.
Saat
 Saat kaç / Saati göster
 Çin de saat kaç
Sözlük
 Sözlük iPhone
Takma Ad
 Bana bundan sonra ibo de
 Beni bundan sonra ibo olarak çağır
Vikipedi
 Viki / Wiki / Wikipedia / Vikipedi fenerbahçe galatasaray