Bitcoin, kısaca, bir merkezden kontrol edilmeyen tamamen dijital para birimi olarak tanımlanabilir. 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, insanların birbirlerine kolaylıkla para gönderebilmesine olanak sağlayan kriptolu para birimidir.
Bitcoin, her ne kadar üçüncü bir kişi ya da kuruluşun onayına gerek duymaksızın cüzdanlar arasında transfer edilebilse de yapılan transfer işlemi Bitcoin ağına dahil en az üç istemci tarafından onaylanarak geçerlilik kazanır.
Bitcoin üretme ve transfer işlemlerini onaylama işi madencilik olarak adlandırılır. Bitcoin madenciliğinin ana işlevi matematiksel bir takım formüllerin çözülerek yeni kod bloklarının ortaya çıkarılmasıdır. Bitcoin sisteminin yapısı gereği üretilebilecek toplam Bitcoin 21 milyon adet ile sınırlıdır. Şu ana kadar 15milyon civarında Bitcoin, ağa dahil olan madenciler aracılığıyla çözülmüştür ve madencilik işi çözülen her kod bloğuyla birlikte daha da zorlaşmaktadır.
Çıktığı ilk dönemde masaüstünde kullandığınız bilgisayarın işlemci gücüyle rahatlıkla Bitcoin üretebiliyorken, bir süre sonra ekran kartlarının daha güçlü işlemcileri devreye girmiş ve zaman içerisinde işi kod çözmek olan çiplerin bulunduğu madencilik cihazları işin içine girmiştir. Bitcoin üretiminde zorluk seviyesi arttıkça, matematik probleminin çözülebilmesi ve yeni bir kod bloğunun ortaya çıkarılması zorlaşmaktadır. Bu zorluğu aşmak için daha çok güç tüketen daha güçlü işlemcilere sahip cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu cihazların sahip olma maliyetleri cihazın kapasitesine ve güç tüketimine göre değişmektedir. Ancak Bitcoin madenciliği yapabilmek ve bu işten kar edebilmek için tek başına güçlü işlemcili cihazlara sahip olmak yeterli değil. Bu cihazların harcadığı enerji ve cihazları soğutmak için harcayacağınız efor ve gürültü de madencilik karınızı doğrudan etkilemektedir. Zorluk seviyesi arttıkça sahip olduğunuz cihazın performansı ve dolayısıyla getirisi azalmaktadır.
Bu noktada bulut madenciliği devreye giriyor. Ancak bulut madenciliğine değinmeden önce tekil madencilik ve madencilik havuzlarına da değinmek gerekiyor.
Tekil madencilik, sahip olduğunuz bir veya birden fazla cihaz ile Bitcoin ağına dahil olup matematik problemini elinizdeki cihazın gücünü kullanarak çözmeye çalışmak olarak açıklanabilir. Madencilik havuzları ise, elinizdeki cihazın gücünü, bir havuzun hizmetine verip, elde edilen gelirden, havuza kattığınız güç oranında gelir elde ettiğiniz bir sistemdir. Tekil madenciliği, 1km’lik alanda tek başınızda bir iğne aramak olarak örneklendirirsek, madecilik havuzları, aynı alanı yüzlerce kişinin aynı anda taraması ve kardan herkesin pay alması olarak açıklayabiliriz. Tekil madencilikte gelir elde etme şansınız, maden havuzuna göre daha azdır ancak tekil madencilik yaparken çözdüğünüz her blokta, gelirin tamamı size kalır. Dolayısıyla daha fazla gelir elde etme şansınız olur. Fakat Bitcoin ağındaki madenci sayısı ve ağa dahil olan cihazların gücünü dikkate alırsanız, elinizde çok güçlü yüzlerce cihaz olmadan tekil madencilik yaparak kar edebilmeniz imkansıza yakındır…
Bulut Madenciliği Nedir?
Bulut Madenciliği, donanım sahipliği, elektrik tüketimi ve soğutma maliyetlerinin sizin dışınızda bir başka kişi ya da kuruluş tarafından üstenilmesi ve üretimden elde edilen gelirin paylaşılması esasına dayanan madencilik sistemidir. Sağlayıcı kişi ya da firma sahip olduğu cihazın gücünün tamamını ya da belirli bir bölümünü sizin kullanımınıza sunar ve elde ettiğiniz gelirden kendi kar payını alır. Bazı bulut madencilik hizmeti veren firmalara, elektrik, soğutma, donanım sahipliği bedeli olarak belirli bir miktarı masraf olarak tahsil ederken bazı firmalar elde edilen toplam kardan düşük bir miktarını sizinle paylaşırlar.
Bulut madenciliği için genellikle Gh/saniye şeklinde güç satın alırsınız. Bu sizin sahip olduğunuz donanımın bir saniyede ürettiği gücü ifade eder. İşlemciler Kilohash/saniye (kh/s) ve Megahash/saniye (kh/s) güçle işlem yapabiliyorken, ekran kartları Mh/s ve Gigahash/saniye (Gh/s) gücünde işlem yapabilmektedir.. Ancak daha güçlü çipler Gh/s güç üretebilmekte hatta kombinasyonlar ile Terahash/saniye (Th/s) gücünde işlem yapabilmektedir. Ne kadar fazla güce sahip olursanız, problemleri çözmeniz o kadar kolaylaşır. Fakat daha fazla güç daha fazla maliyet anlamına geliyor.
Bulut madenciliği burada önemli bir rol oynuyor. Sağlayıcı firmalar, madencilik çiftliklerindeki yüzlerce cihaz ile ürettikleri gücü sizinle paylaşıyorlar. Karşılığında siz de bu cihazların maliyetlerine ortak oluyorsunuz. Hem çiftçi kazanıyor hem de siz…
Ben bulut madenciliği için Genesis Mining firmasını tercih ettim. Firmanın dünyanın çeşitli noktalarında madencilik çiftlikleri bulunuyor ve uygun fiyatlı ömür boyu kontratlar sunuyorlar. 22,49$’dan başlayan fiyatlar ile siz de bulut madenciliğini deneyebilirsiniz.
Satın aldığınız her Gh/s güç için 0,00079$ tutarındaki gider günlük kazancınızdan düşülüyor ve kalan tutar, Bitcoin hesabınıza günlük olarak aktarılıyor. Bir kere satın aldıktan sonra başka bir ücret ödemiyorsunuz ve gelirler gideri karşıladığı sürece kiraladığınız cihazın madencilik gelirlerinden ömür boyu kazanç elde ediyorsunuz. Ne kadar çok yatırırsanız getirisi o kadar yüksek olacaktır ama Bitcoin’in de döviz ve borsa yatırımları gibi bazı riskleri olduğunu gözardı etmemek gerekiyor. Burada amaç, kaybetmeyi göze alacağınız bir miktar ile yatırım yapmak.
Her ne kadar bulut madenciliği yeterli kadar karlı görünmese de Bitcoin var olduğu sürece, madenciliğe bir talep olacak. Dolayısıyla bir yerden başlamakta fayda var 🙂
Genesis-mining.com’a kaydolmayı düşünürseniz ödeme ekranında promosyon kodu bölümüne mzECpt yazarak %2,5 indirim alabilirsiniz.
Bitcoin madenciliği ile ilgili sorularınızı bu yazının yorumlarında veya Twitter üzerinden paylaşabilirsiniz.
https://t.co/dClIYgXXiU‘da kullanabileceğiniz %2,5 indirim kodu mzECpt Bir sefer ödeyin, ömür boyu maden geliriniz olsun…
? Onur Gözüpek (@onurgozupek) January 12, 2016