40 Sabah Erken Kalk, Barış Özcan’ın “iyi alışkanlık geliştirme” projesinin ismi.
Yeni bir alışkanlık geliştirmek için onu tekrar etmek gerekir. Özellikle faydalı bir alışkanlık için çok sayıda tekrar şarttır. – Barış Özcan
Erken kalkmak size sadece daha fazla zaman kazandırmakla kalmayıp gün içerisinde yapamadığınız pek çok işi yapabilme ve kendinize daha fazla zaman ayırma imkanı sunar. Erken kalktığınızda hem zihniniz hem de vücudunuz daha aktif çalışacağı için gün içerisinde yaptığınız işlere daha kolay konsantre olabilir, daha kısa zamanda daha yaratıcı işler yapabilirsiniz.
Aslına bakarsanız pek çoğumuz erken kalkmaya ilkokul günlerinde başlamıştır. Eğer içinizde okula gitmek için özel bir heyacan yoksa siz de muhtemelen erken kalkmaktan hoşlanmayan gruba dahil olmuşsunuzdur. Çünkü yapmak istemediğiniz bir şey için her sabah erken kalkma zorunluluğu ister istemez hem zihninizi hem de vücudunuzu daha geç kalkmaya programlamıştır.
Önceleri “anne beş dakka yaa” ile başlayan geç uyanma isteği bir süre sonra alışkanlığa dönüştüğünde vücudunuz ve zihniniz belirli bir saatte uyanık olması gerektiğine kanaat getirememiş ve siz annenizin zorlamasıyla ya da zır zır çalan alarm ile uyanmak zorunda kalmışsınızdır.
Üstelik hafta içi okula gidip hafta sonu da kurslara gitmek zorunda kaldıysanız sizin için kaçınılmaz son tüm tatil dönemlerini uyuyarak geçirmek olmuştur.
Böyle bir alışkanlık edindiyseniz devamı üniversite yıllarında derslere ya da sınavlara geç kalma, iş hayatında işe ya da toplantılara geç kalma, özel hayatta randevulara geç kalma gibi sonuçlar doğurmuştur.
Sık sık geç kalıyorsanız bir şeyleri yapmakta geç kalıyorsanız ilkokul çağınızı bir hatırlamanızı tavsiye ederim. Okula gitmek için zorla kalkanlardan mıydınız yoksa sabah herkesten önce okula gidenlerden miydiniz?
Yanılıyor muyum? Olabilir 😉
Çünkü ben bahsettiğim dönemde erken kalkanlardanım. Dışarıdan müdahaleye(?) ihtiyaç duymadan yatağımdan kalkmayı başarıyordum. 🙂
Peki erken kalkmak bize be kazandıracak?
Eğer erken kalkmakta zorlanıyorsanız pek çok şeyi kaçırıyorsunuz demektir. Daha geç kalktığınızda zihniniz ve vücudunuz daha az çalışıyor ve daha az üretiyor. Mesela kahvaltı yapmıyor ya da kahvaltı yapacak zanan bulamıyorsanız ve bundan şikayetçiyseniz 15 dakika erken kalkmayı deneyebilirsiniz. Böylece haytınızda küçük bir değişiklik yaparak öğle arasına kadar daha zinde daha tok olabilirsiniz.
Eğer erken kalkmak için bir nedeniniz yoksa günlük alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Nelere zmana harcıyorsunuz, ne yapmaya vakit bulamıyorsunuz hepsini bir liste yapabilirsiniz. Kahvaltı bir başlangıçtı. İşe sürekli geç kalıyorsanız ya da trafikte daha fazla zaman geçiriyorsanız daha erken kalkabilirsiniz. (İşe servisle gidenler, servisten vazgeçip yol parası ödemek istemeyeceklerdir ancak Alman atasözünü unutmayın: Vakit nakittir!)
Her gün yarım saat erken kalkıp yola yarım saat erken çıkarsanız trafikte daha az zaman harcarsınız, kahvaltıya zamanınız olur, yolda geçireceğiniz zamanı keyif kahvesi ya da çayı içerek değerlendirebilirsiniz.
Erken kalkarak uykunuzdan fedakarlık yapmış olmayacaksınız aynı zamanda trafikte daha az zaman harcayarak kendinize ekstra zaman kazandırmış olacaksınız. Bu süreyi daha verimli kullanmak size kalmış. Kitap okuyabilir, sosyal medyaya daha fazla vakit ayırabilir, müzik dinleyebilir, fotoğraf çekebilir ya da sevsiğiniz başka bir şeyi yapabilirsiniz.
Erken kalkma alışkanlığı kazanmak için ilk yapmanız gereken ne kadar eken kalkmak istediğinize karar vermeniz. Günlük rutin kalkış saatinizden yarım saat önce kalkarak başlayabilirsiniz. Ayrıca size tavsiyem (videoda da bahsi geçtiği gibi) tam, çeyrek ya da buçuklu saatler yerne beş dakika öncesini tercih edin. Ya da yıllardır benim yaptığım gibi ara dakikalarda kalkmaya çalışın: 5:23 (Barış bey bana bu proje için 5:19’u önermişti :))
@firatdemirel hala yol alınabilir. Yarın sabah 05:19 nasıl? @onurgozupek
? Baris Ozcan (@BarisOzcan) April 7, 2016
Bir gün 24 saat ve bunu uzatmamız mümkün değil. Daha fazla zamana ihtiyacınız varsa tek yapabileceğiniz 24 saatinizi daha etkili kullanmak. Bunun da ilk adımı güne daha erken başlamaktan geçiyor.
Kendine bir iyilik yap ve #40SabahErkenKalk
Bu yazı WordPress iOS uygulaması ile yazılmış ve yayınlanmıştır.