Windows 7’nin Beta sürümü bir kaç gün önce yayınlandı. Ben de indirip deneme fırsatı buldum. Bu yazıda, Windows 7’yi ekran görüntüleri ile birlikte inceliyorum:
1. Adım: İndirme
Windows 7 Beta indirme sayfasından DVD imaj dosyasını indirdim. Ekran görüntüsü alabilmek ve sistemimin çökmesi ihtimaline karşı kurulumu Virtualbox programı üzerinde yapmaya karar verdim. Virtualbox ile 20 GB boyutunda bir sanal disk oluşturdum ve DVD imajını DVD sürücüsüne yükledim. (mount CD/DVD image) Böylelikle imajı DVD’ye yazmak zorunluluğundan kurtuldum. Bu sayede kurulum biraz daha hızlanmış oldu.
2. Adım: Kurulum
Kurulum aşamasında sadece en başta Dil, Saat ve Klavye düzeni ayarları ile ilgili soruları cevapladım. Bunlar haricinde herhangi bir uyarı mesajı çıkmadı.
Kurulum bittikten sonra, kullanıcı adı ve bilgisayarı adını belirledim. Ardından hesap parolasını belirlediğim ekran geldi. Parolayı da belirledikten sonra kurulum tamamlandı ve masaüstü hazırlanmaya başladı.
3. Adım: Masaüstü
Masaüstü açıldığında ekrana gelen görüntü gayet hoştu. Vista’nın ağır renklerine rağmen Windows 7 oldukça aydınlık ve sadeydi.
Başlat menüsü, Vista stiline yakındı. Bir kaç değişiklik ve hızlı açılması gözden kaçmıyordu. XP ve Vista’daki kullanıcı klasörleri Windows 7’de biraz değişikliğe uğramış. XP’deki “Documents and Settings”, Vista’daki “Users” klasörleri Windows 7’de yerini “Libraries” klasörüne bırakmış. Yani Windows kullanıcıları artık “Belgelerim” yerine “Kütüphaneler” klasörüne sahip olacaklar. Tüm döküman, fotoğraf, müzik ve benzeri içeriğin bu klasörde toplanması amaçlanmış.
Windows 7’de, varsayılan Microsoft programları arasında göze çarpanlar Windows Media Player 12 ve Internet Explorer 8 Beta. Explorer’ın hala beta sürümünde olması kullanıcıları biraz meraklandırmış olsa da, Windows Media Player’ın, MP3 dosyalarını kırparak, dosyaları başka bir işletim sisteminde okunmaz hale getirmesi oldukça şaşırtıcı bir durum. Anlaşılan, Microsoft, telif haklarına saygı göstereceğim derken, kullanıcıların bilgisayar kullanım hakkına saygısızlık yapmakta bir sakınca görmemiş.
Windows 7’nin kontrol paneli Vista’ya göre çok daha kullanışlı. Kategoriler daha fazla detaylara ayırılmış ve çok daha fazla simge var. Bu kadar çok simgenin arasında kafanız karışabilir gibi görünse de aradığınızı daha kolay bulabildiğinizi söyleyebilirim.
Windows 7’nin bana göre en önemli gelişmelerinden biri de Action Center. Vista’daki Güvenlik Merkezi’nin yerini alan Action Center, bilgisayarın güvenliğini ve yapılan işlemleri denetleme/yönetme görevi üstlenmiş. Vista’nın en sinir bozucu özelliklerinden biri olan, sistem tepsisindeki balon uyarıları, Aktivite Merkezindeki Uyarılar bölümünden kapatılabiliyor. Vista’da bu uyarıları tamamen kapatmak mümkün değildi…
Windows 7’nin bu haliyle bile Vista’dan daha hızlı olduğunu söyleyebilirim. Üstelik de Virtualbox üzerinde sanal işletim sistemi olarak çalıştığı halde, Vista’dan daha iyi performans sergiledi. Internet Explorer zaman zaman hata verse de Firefox’u kurmak hiç sorun çıkarmadı:)
Son olarak, Windows 7 Beta 30 günlük deneme sürümü olarak kuruluyor. Dosyayı indirirken, Windows Live kimliğinizle oturum açmışsanız, ürün anahtarınız e-posta adresinize gönderiliyor. Gönderilen ürün anahtarı ile Windows 7’yi kurduktan sonra internetten ürünüzü kayıt ettirirseniz 1 Ağustos 2009 tarihine kadar denemenize izin veriliyor…