Gözde Linux dağıtımlarından Ubuntu’nun 8.04 (Hardy Heron) versiyonunun kararlı sürümünün piyasaya çıkmasına 4 gün kaldı. Bu süre zarfında kullanıcıların deneyimine sunulan alpha ve beta sürümlerinden sonra RC (Release Candidate = Yayınlanma Adayı) sürümü de bir süredir Ubuntu’nun sitesinden indirilebiliyor. Hatta isteyen Ubuntu (Kubuntu / Xubuntu / Edubuntu) kullanıcıları sistemlerini 8.04 sürümüne güncelleyebiliyorlar.
Ben de sistemimi güncel tutmak isteyenlerden biriyim. Üstelik de Ubuntu’nun sistesinde yer alan “test sürümlerini rutin olarak kullandığınız sistemlerinize kurmanız tavsiye edilmez” uyarısına rağmen sistemimi 8.04 (Hardy Heron) sürümüne güncelledim. Şimdi sizlere deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
Sistemimi güncellerken ilk aklıma gelen donanım – yazılım uyumsuzluklarının olup olmayacağıydı. Bu yüzden sistem güncellemesi yapmadan önce donanım bilgilerimi bir kenara not ettim. (Şu an Asus X51R dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Sürücü problemi yaşayabileceğim donanımlar arasında harici ATI Radeon ekran kartım ve Atheros marka kablosuz ağ bağdaştırıcım var. Bilgisayarımda dahili Bluetooth modülü ve Motorola çipli Soft32 fax/modem de var ancak bu donanımları pek kullanmadığım için gözardı edebiliyorum.)
Güncelleme için öncelikle konsolu açtım ve $sudo apt-get update komunutu verdim. Güncelleme paketlerinin indirilmesi bittikten sonra görev çubuğunun sağında Adept-Updater programının simgesi belirdi. (Yanlış hatırlamıyorsam 320 civarında paketin güncellenmesi gerektiğini söylüyordu) Güncellemeyi yaptığınız tarihe göre güncellenecek paketlerin sayısı değişecektir. Misal, bugün 7.10 sürümünden güncelleme yapmaya kalkarsanız tahmini 700 civarında paketin güncellenmesi gerekebilir.)
Adept-updater simgesine tıklayarak yönetici parolamı girdim ve güncellemelerin kurulması için onay verdim. Bu noktada bir uyarım var. Ubuntu 8.04’e güncelleme yaparken sisteminizdeki Türkçe desteğin bir bölümünü kaybediyorsunuz. Fakat bunu, kurulumdan sonra düzeltebilmeniz mümkün. Paket güncellemeleri bittikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda sizleri 1-2 donanım sorununun karşılaması normal. Güncellemeden sonra bilgisayarımın ses kartının ve ağ kartının çalışmadığını fark ettim. Donanım sürücülerini yeniden kurarak bu sorunu çözdüm. Fakat aradan 2 gün geçtikten sonra bu donanımların da sorununu çözen güncellemeler yüklendiğini fark ettim. Sorunun asıl nedeni kernel güncellemesinden sonra, ses kartını ve kablosuz ağ kartını çalıştıran sürücülerin yeni kernele uygun olarak derlenmemiş olmasıydı…
Şu an 8.04 Hardy Heron sürümünü ve KDE masaüstünü kullanıyorum. (Yani Kubuntu 8.04 kullanıyorum) Sistemimde herhangi bir sorun yok. Tüm donanımlarım çalışıyor. (Bu arada, KDE’nin 4. sürümü de yayınlandı ve mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Vista kullanıcılarının en büyük kozu olan “müthiş görsel öğeler” KDE 4 ile masaüstünüze geliyor. Üstelik kat kat daha performanslı bir şekilde…)
8.04 Hardy Heron’un kararlı sürümü çıktığında, bilgisayarıma temiz bir kurulum yapıp deneyimlerimi tekrar paylaşacağım. O güne kadar Linux’lu günler dilerim…