Tarayıcı Üzerinde Çalışan Sosyal Medya Uygulamaları

Tarayıcı Üzerinde Çalışan Sosyal Medya Uygulamaları

Twitter, hayatımıza 140 karakterlik bir mikro-blog servisi olarak girmesinin üzerinden çok geçmeden popüler sosyal medya araçlarından biri haline geldi. Önceden 160 karakterle kısa mesaj gönderen insanımızın, 140 karaktere alışması da çok zaman almadı. Twitter, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kısa zamanda popüler oldu. Medyada popüler olmuş kişilerle bire bir iletişim kurmaya imkan tanıması ya da en azından gözünüze kestirdiğiniz meşhur kişinin yazdıklarını takip edebilmeye imkan vermesi, Twitter’ın ülkemizde bu kadar hızlı popüler olmasının en büyük nedenlerinden olsa gerek.

Ayrıca, 3G hayatımıza girdiğinden beri mobil cihazlarda internet kullanımının yaygınlaşması, mobil cihazlar üzerinden de sosyal medya sitelerine ve uygulamalarına erişim imkanı sağlaması Twitter, Facebook, Foursquare, Linkedin, Myspace gibi sosyal medya ortamlarının popülerliğinin katlanarak artmasına neden oldu.

İnsanların sosyal medyaya olan ilgisini gören yazılımcılar da boş durmadılar ve piyasaya çeşitli sosyal medya uygulamaları sürdüler. Twitter, Facebook, Linkedin, Myspace, Foursquare gibi farklı sosyal medya sitelerini tek tek sitelerini ziyaret etmektense, hepsini bir arada sunan uygulamaları kullanmak herkesin işini daha da kolaylaştırdı. Ancak, her uygulamanın diğerine göre artısı ve eksisi var. Ben de, tarayıcı üzerinde çalışan popüler uygulamaları karışlaştırmak istedim.

Öncelikle belirtmek istediğim bir nokta var. Aşağıda detaylarını okuyacağınız Seesmic Web ve Hootsuite uygulamaları popüler tarayıcılar üzerinde kullanılabiliyorken Tweetdeck uygulamalası sadece Google Chrome tarayıcısı ile kullanılabiliyor. Ayrıca, adı geçen her üç uygulamanın da masaüstü sürümleri mevcut. Dilerseniz bu programları indirerek tarayıcınızdan bağımsız olarak da kullanabilirsiniz…

Yazının başlığı her ne kadar tarayıcı üzerinde çalışan sosyal medya uygulamaları olsa da aşağıda bahsedeceğim uygulamaların Twitter’ı diğer sosyal medya sitelerinden ön planda tuttuğunu da hatırlatmakta fayda görüyorum. Zira, Twitter araçları diğer sosyal medya araçlarına oranla daha fazla ön planda ve daha fazla özelleştirilebiliyor.

Seesmic Web

Seesmic Web arayüzü

Web Adresi: http://seesmic.com/
Tarayıcı Uyumluluğu: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari vb..
Kısa link servisleri: bit.ly (herkese açık; kendi hesabınızı kullanamıyorsunuz) ve See.sc
Medya paylaşım servisleri: yfog ve plixi

Tarayıcı üzerinde çalışan sosyal medya uygulamaları arasında Seesmic Web, sadeliği ve göz yormayan beyaz fonu ile en az göz yoran uygulamalardan biri. Öncelikle http://seesmic.com adresinden Seesmic sitesine girmek ve sağ üstteki Login butonuna basarak üye girişi yapmak gerekiyor. Eğer henüz Seesmic hesabınız yoksa, Twitter hesabınızla giriş yapabiliyorsunuz. Eğer üye olmadan Twitter hesabınızla giriş yaparsanız, Twitter e-posta adresinize, kayıt işlemini tamamlamanız için bir e-posta gönderiliyor..

Seesmic Web’i kullanmak oldukça basit. Ekran üç ana bölümden oluşuyor. Üst panelde mesaj yazma ve seçenek bölümü; sol panelde hesap seçimi sağda sosyal medya sitelerini takip edebileceğiniz pencereler yer alıyor. Üst panelde yer alan yenile butonuna bastığınızda gelen mesajları elle kontrol edebiliyorsunuz.

Artıları: Birden fazla Twitter hesabını en diğer uygulamalardan daha üstün bir şekilde listeleyip kullanıma sunuyor. Hesabınıza mention ve DM geldiğinde sesli ve Google Chrome üzerinde görüntülü uyarı veriyor. Soldaki menü çok kullanışlı. Ayrıca bir web servisi olduğu için tüm tarayıcılarda sorunsuz kullanılabiliyor… Manuel olarak güncelleme imkanı var. Onun haricinde, Twitter ile eş zamanlı olarak güncelleme yapıyor.

Eskiler: Kısa link servisinde bit.ly’yi kendi hesabınızla kullanamıyorsunuz. Bit.ly haricinde de tek seçenek See.sc link kısaltma servisi. Fotoğraf veya video yüklerken en çok tercih edilen Twitpic.com veya Twitvid.com’u kullanamıyorsunuz.

Hootsuite

Hootsuite arayüzü

Web Adresi: http://hootsuite.com/
Tarayıcı Uyumluluğu: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari vb..
Kısa link servisleri: ow.ly ve ht.ly
Medya paylaşım servisleri: ow.ly ve ht.ly

Hootsuite, kendi link kısaltma ve medya paylaşım servisleri ve bu servislere ait sunduğu detaylı istatistiklerle ön plana çıkıyor. Hootsuite’in zaman zaman Twitter mesajlarınızla birlikte reklamlar yayınlıyor. Ancak reklamlar mesajlarınıza müdahale etmiyor, sadece sizin görebileceğiniz şekilde Promoted Ad ibaresiyle birlikte Tweet olarak ekrana geliyor… Ayrıca, diğer servislerden farklı olarak, aylık 5,99$ karşılığında Pro sürümü seçeneği sunuyor. Pro sürümü ile, aynı hesabı birden fazla kişi tarafından yönetebilme, daha fazla istatistik vb. gelişmiş özellikleri aktif hale getirebiliyorsunuz.

Artıları: Herhangi bir mesaj geldiğinde sesli uyarı veriyor. Ayrıca, güncellenen sütunun üzerinde kaç yeni mesaj olduğunu dair sayıyı görebiliyorsunuz. Okunmayan mesajlar mavi bir nokta ile işaretleniyor. Hootsuite’in kendi servisi olan Ow.ly ve Ht.ly diğer link kısaltma servisleri kadar yaygın olarak kullanılmasa da yayınladığı istatistik olarak diğer servislerden üstün. Görsel olarak rakiplerinden daha iyi. Dakika bazlı güncelleme veya elle güncelleme alternatifi var.

Eskiler: Ow.ly ve ht.ly haricinde link kısaltma servisi veya Twitpic, plixi, yfof gibi diğer medya paylaşım servislerini kullanamıyorsunuz.

Tweetdeck

Tweetdeck arayüzü

Uygulama Bağlantısı: Tweetdeck (Tweetdeck for Google Chrome eklentisini yüklemeniz gerekiyor.)
Tarayıcı Uyumluluğu: Google Chrome
Kısa link servisleri: j.mp (bit.ly altyapısıyla çalışıyor)
Medya paylaşım servisleri: yfrog

Tweetdeck, belki de masaüstü uygulamasının popülaritesinin verdiği kuvvetle, en çok tercih edilen tarayıcı uygulamalarından biri. Google Chrome üzerinde çalışıyor olması belki bir dezavantaj gibi görünse de, sesli ve görüntülü masaüstü uyarıları, kullanım kolaylığı, Tweetdeck masaüstü uygulamasına olan benzerliği ile ön plana çıkıyor.

Artıları: Masaüstü uygulamasında olduğu gibi Google Chrome üzerinde de sesli ve görüntülü masaüstü uyarıları mevcut. Hem görünüm hem de kullanım açısından Tweetdeck’in masaüstü uygulamasına çok yakın.

Eskiler: Herhangi bir ayarı yok.. Alternatif kısa link veya medya paylaşım servislerini kullanamıyorsunuz.

Sonuç

Tarayıcı üzerinde çalışan sosyal medya uygulamaları her ne kadar Twitter için daha fazla özellik sunsa da Facebook, Foursquare, Linkedin ve Myspace gibi diğer sosyal medya sitelerindeki hesaplarınızı yönetmenize imkan veriyor. Ancak diğer sosyal medya ağları için seçenekler çok kısıtlı.

Seesmic Web, tüm tarayıcılarda sorunsuz çalışma avantajıyla diğerleri arasından sıyrılıyor. Ayrıca, solda yer alan sosyal ağ menüsü farklı Twitter hesaplarını kullananlar için Seesmic’i daha kullanışlı hale getiriyor.

Hootsuite de tüm tarayıcılarda çalışsa da alternatif link kısaltma ve medya paylaşım servislerini kullanmaya imkan vermemesinden ötürü bir adım geride kalıyor. Ayrıca, çok göze çarpmasa da Promoted Tweet yani promosyon/reklam mesajlarını yayınlaması bazı kullanıcılar için itici gelebilir.

Tweetdeck ise masaüstü Tweetdeck uygulamasına olan benzerliği nedeniyle Tweetdeck uygulamasını kullananların aşina olduğu bir uygulama olmasının yanında sadece Google Chrome üzerinde çalışması diğer tarayıcıları kullananlar için bir dezavantaj olarak görülebilir. Uygulama üzerinde herhangi bir ayar yapılamaması ise bir diğer dezavantajı..