2022: Hedeflerin Gerçekleştiği Yıl

2022: Hedeflerin Gerçekleştiği Yıl

Her yıl sonu, geriye dönüp on iki ay boyunca yaşadıklarınızı gözden geçirmek, yılın ilk günlerinde koyduğunuz hedeflerin ne kadarını gerçekleştirebildiğinizi gözlemlemeyi alışkanlık haline getirdiğinizde, yıl içerisinde atacağınız adımları planlamak da o kadar kolaylaşıyor. Eskiden her ocak ayında yeni bir ajanda alıp, o yıl yapmak istediklerimi not ederdim. Sonra her şey dijitalleşmeye başlayınca hayatıma dijital ajandalar girdi ve sonrasında o yılın hedeflerini yazmak, yıl sonunda bir yılın muhasebesini yapmak ve gerçekleşmeyen hedefleri bir sonraki yıla ertemek kolaylaştı.

2019’un sonlarına doğru ortaya çıkan ve daha sonra tüm dünyayı saran Covid19 salgınıyla birlikte 2020’de hayatımız belki de bir daha eskiye dönemeyecek şekilde değişti. Çoğu insan için 2020 yılı büyük üzüntüyle hatırlanacak bir yıl olmuştu. Dünyayı etkisi altına alan pandeminin yol açtığı tahribatın onarılmaya çalışıldığı 2021 yılı, küresel salgınla mücadele açısından olumlu gelişmelere sahne olmuş olsa da henüz salgın hastalık tehlikesinden kurtulduğumuzu söylemek mümkün değil. Bu nedenle, 2020, 2021 yıllarına ait hedeflerin bir kısmı ajandalarda, not defterlerinde öylece kalmıştır diye tahmin ediyorum.

2021 yılı ekonomik anlamda da zor bir yıl oldu. Tatil ya da almayı istediğimiz bir şeyi satın almak için para biriktirmek oldukça zorlaştı. Birikim zorlaştığı dönemlerde, varlıkların değerini koruyan finansal araçlara yönelmek bizi değer kayıplarından biraz daha fazla koruyor. Kimi için altın ya da döviz değer saklama aracıyken, ben değer saklama aracı olarak Bitcoin’i tercih etmeye devam ediyorum. Geride bıraktığımız yıl, kriptopara sektörü açısından oldukça hareketli bir yıl oldu. Kriptoparaların toplam piyasa değerinin 3 trilyon Dolar seviyelerini aştığı 2021 yılı içerisinde Tesla gibi global şirketlerin ve pek çok yatırım fonunun kriptoparalarla ilgili attığı adımlara tanık olduk. Küresel ölçekte şirket ve fonların kriptopara hamleleri, kriptopara ekosisteminin daha hızlı büyümesine ve başta Bitcoin olmak üzere kriptoparaların farkındalığının daha da artmasına aracı oluyor. Üstelik kriptopara sektörü 2021 yılında da pek çok yeniliğe ve gelişmeye sahne oldu. NFT’ler ve Metaverse’ler geçtiğimiz yılın popüler konuları arasına girmeyi başardı.

Yeni yılda da kriptopara sektörünün büyümeye ve gelişmeye devam edeceğine inanıyorum. Kriptopara sektörünün düzenlenmesi Türkiye’de sektörün daha da büyümesinin önünü açacaktır. 2022 yılı içerisinde yasal düzenlemelerin tamamlanması hem bireysel hem kurumsal yatırımcıların kriptopara alım satım işlemlerini güvenle yapabilmelerini sağlayacaktır. Dünya genelinde, büyük yatırım fonlarınının ve şirketlerin 2021 yılı içerisinde Bitcoin ve diğer kriptoparalara olan ilgisinin daha da arttığını gördük. Amerika, Kanada, Almanya borsalarında örneklerini gördüğümüz gibi Bitcoin ve türevleri artık klasik finans piyasalarında da işlem görüyor. 2022 yılında bu işlemlerin daha da çeşitlenmesi ve yaygınlaşması mümkün olabilir.

2022 yılında öncelikle küresel pandemi risklerinin tamamen ortadan kalkmasını umuyorum. Bitcoin’in 13. yaşına girdiği 2022’de merkeziyetsiz finans, NFT, metaverse gibi kriptopara sektörüyle bağlantılı kavramlar yeni yılda da kriptopara kullanıcılarının ilgisini çekmeye devam edecek. Bu yıl, özellikle kriptoparalar ile ilgili yasal düzenlemelerin hayata geçtiği, sektörün daha da büyüdüğü bir yıl olabilir.

Satoshi Nakamoto’nun 3 Ocak 2009’da ilk bloku oluşturmasıyla hayata geçen Bitcoin, henüz değiştirmediyse dilerim bu yıl sizin de hayatınızı değiştirir. 2022 yılı, ajandalarımıza not aldığımız tüm hedeflerin gerçekleştiği yıl olsun.

Bu yazı Fintechtime dergisi Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer almıştır. Fintechtime dergisini Turkcell Dergilik uygulamasından indirebilirsiniz.


Also published on Medium.