Türkiye’de Apple TV Kullanmak

Apple TV her ne kadar adında TV geçse de bir televizyon değil. Peki ama ne? Apple mağazalarında $99 fiyat etiketiyle satılan bu mucizevi minik kutunun amacı, aynı kablosuz ağa bağlı Apple cihazlarındaki görüntüyü ve sesi televizyonunuza aktarmak. Teknik olarak basit bir kablonun da yapabileceği işi yapan Apple TV’nin yapabildikleri “görüntü aktarma”nın çok ötesinde.

Öncelikle 3. nesil Apple TV’lerin, Apple cihazlarında görüntüleri 1080p çözünürlükte Full HD olarak televizyona aktarabildiğini belirtmekte fayda var. Diyelim ki yasal yollardan bir Bluray filmin dijital kopyasını edindiniz. Bu videoyu bilgisayarınızın 15″ ekranında mı izlemek istersiniz yoksa, ses sisteminizi bağladığınız 106 ekran LED televizyonunuzda mı izlemek istersiniz? Eğer tercihiniz ikinci şıktan yanaysa Apple TV size göre. Apple TV Satın almak

Apple TV’nin yeteneklerinden daha detaylı olarak bahsetmeden önce, Apple TV’ye nasıl sahip olabileceğimizden bahsetmekte fayda var. Türkiye’de resmi bir Apple mağazası olmadığına göre Apple TV satın almanın 3 yolu var:

1. Yurt dışında çıkma imkanınız varsa, Apple mağazalarından satın alabilirsiniz veya yurt dışına çıkan bir tanıdığınıza aldırabilirsiniz
2. Gittigidiyor.com veya Sahibinden.com benzeri e-ticaret sitelerinden sıfır veya 2. el olarak satın alabilirsiniz
3. Ebay ya da Amazon gibi yurt dışında faaliyet gösteren ve Türkiye’ye ürün gönderebilen sitelerden satın alabilirsiniz.

Hangi satın alma yöntemi?

3. nesil Apple TV, resmi Apple mağazalarında ve Apple çevrimiçi mağazasında $99 fiyat etiketine sahip. Fakat ürünü 99 Dolar’a alamıyorsunuz. Şöyle ki, ürün 99$ + minimum %8 vergi ile satılıyor yani en az 107$. Eğer Apple mağazasına siz veya bir tanıdığınız yurt dışındaki Apple mağazasına giderse bu fiyata satın alabilirsiniz/alabilir. (Dolar/TL kurunu 1,77TL olarak hesaplarsanız 107$x1,78TL=190TL)

Ürünü yurt dışı sitelerinden satın alırsanız bu linkteki Ebay arama listesinde de görebileceğiniz gibi en az 40$ kargo ücreti ödemeniz gerekir. (Amerikadaniste.com gibi sizin adınıza Amerika’dan alışveriş yapan sitelerden daha ucuza alırım diye düşünen varsa, düşünmesin çünkü o sitelere de yıllık 100$’dan aşağı fiyatla üye olamıyorsunuz) Bu durumda Apple TV’ye en ucuz 150$ ödeyerek sahip olabilirsiniz. Ancak bu durumda karşımıza şöyle bir risk çıkıyor: Gümrük! Değeri 75Euro’dan fazla olan ürünlerin gümrüğe takılma riski var. “Apple TV’nin kutusu çok küçük, nasılsa takılmaz” diye de düşünmeyin. Zira, pahalı elektronik ürünler büyük olasılıkla gümrüğe takılıyor. Bu durumda %10 civarında gümrük vergisi ödemek zorunda kalabilirsiniz ve ürünün fiyatı 165$’a çıkar. (Dolar/TL kurunu 1,77TL olarak hesaplarsanız 165$x1,78TL=293TL)

Eğer ürünü yurt içindeki e-ticaret sitelerinden almaya karar verirseniz bu linkteki Gittigidiyor arama listesinde de görebileceğiniz gibi en az 360TL ödemeniz gerekiyor. Fazladan ödediğiniz 70-120TL’ye değer mi derseniz “bence” değer. Nedenlerini merak edenler okumaya devam edebilir 🙂

Kısacası, Türkiye’de Apple TV kullanmak sanıldığı kadar ucuz değil. Biraz da Apple TV’nin yeteneklerinden bahsedeyim.

Yazının başında Apple TV’nin ne işe yaradığından bahsederken “aynı kablosuz ağa bağlı Apple cihazlarındaki görüntüyü ve sesi televizyonunuza aktarmak.” demiştim. Aslına bakarsanız, görüntü aktarma özelliğinin teknik adı: AirPlay.

AirPlay’i, Apple cihazlarındaki görüntüyü ve sesi televizyon ekranına aktarma teknolojisi olarak tanımlayabiliriz. AirPlay, iPad 2 ve yeni iPad ve iPhone 4 ve iPhone 4s üzerindeki video, müzik, oyun vb. içeriği televizyon ekranına aktarıyor.

AirPlay sayesinde oyunları televizyonunuzun geniş ekranından oynayabilir, filmlerinizi televizyonunuzdan izleyebilirsiniz. Üstelik televizyonunuzun ses sistemi varsa, AirPlay Dolby Digital 5.1 ses çıkışı da verebiliyor.

Apple TV’de Neler Var?

Apple TV, ne yazık ki Türkiye’de çoğunu kullanamadığımız servisleri barındırıyor. Mesela iTunes Store’dan Full HD film kiralayabiliyor ya da satın alabiliyorsunuz. Fakat Türkiye’de resmi bir iTunes mağazası olmadığı için filmlerin hiç birinde Türkçe altyazı seçeneği yok.

iTunes Match sayesinde müziklerinizi doğrudan iCloud üzerinden dinleyebiliyorsunuz. Ama yine Türkiye’de resmi iTunes mağazası olmadığından iTunes Match servisini kullanamıyorsunuz.

Apple TV cihazını televizyonumuza bir HDMI kablo ile bağlıyoruz ve bu sayede içerikleri Full HD çözünürlükte izleyebiliyoruz. Netflix, NBA, MBL, NHL gibi video içeriklerine de ülkemizden erişilemiyor olmasına rağmen Youtube ve Vimeo videolarını izleyebiliyoruz. Flickr kullanıcılarının fotoğraflarına gözatabiliyoruz. Ayrıca, iOS 5 ile Apple cihazlarında kullanıma açılan ve fotoğraflarımıza tüm Apple cihazlarımızdan ulaşabilmemize imkan veren PhotoStream (Fotoğraf yayını) ile iCloud üzerindeki fotoğraflarımıza göz atabiliyoruz.

Apple TV ile yapabileceğiniz en keyifli şeylerden biri iTunes kütüphanenizdeki filmleri televizyonunuzdan izlemek… Ayrıca, filmlerin fragmanlarını HD çözünürlükte izleyebiliyorsunuz.

 

Apple TV’yi kumanda etmek de oldukça basit. Kumandanın üzerinde sadece iki düğme (menü ve oynat/durdur) ve dört yöne hareket imkanı sağlayan kontrol tekerleği yer alıyor. Tekerleğin ortasında ise onaylama tuşu yer alıyor. Menü tuşu ile menüye ulaşabiliyoruz ve menü içinde bir önceki sayfaya geri dönmemizi sağlıyor. Filmlerimizin içinde altyazı varsa, ortadaki onay butonuna basılı tutarak altyazıyı seçebiliyoruz.

Apple TV’yi yönetmek Apple TV’ye sahip olmaktan daha basit 🙂 Apple Store’dan Remote uygulamasını indirerek, Apple TV’mizi iPhone ve iPad üzerinden de kontrol edebiliyoruz. (Remote uygulamasını mutlaka indirmenizi tavsiye ederim. Zira, Apple TV’ni kumandası ile klavyeyi kontrol etmek biraz işkenceli olabilir…)