Linux ile Neler Yapabilirsiniz? -2

Bir önceki yazımda Linux ile neler yapılabileceği konusuna değinmiştim ve Windows programlarını nasıl çalıştıracağınızı bir sonraki yazıma bırakmıştım.. Bu yazımda, Windows programlarının ve oyunlarının Linux üzerinde nasıl çalıştırılacağına değineceğim…

Deneyimli Linux kullanıcıları Windows programlarına ihtiyaç duymazlar. Ancak yine de bazı Windows programlarını çalıştırmak bir zorunluluktur. Örneğin, Logo, Eta vb. muhasebe programlarının Linux sürümü yoktur. (Ne yazık ki Tekir isimli muhasebe programı piyasaya yeni çıktığından, pek çok firma, ücretsiz ve açık kaynaklı bu yazılımı henüz keşfedememiştir)

Üstüne üstlük, genç bilgisayar kullanıcılarının çoğu bilgisayarı, oyun oynamak amacıyla da kullanır (Yoksa, asıl amaç oyun oynamak mı??) ve Linux işletim sistemi kullandıklarında oyun oynayamayacaklarını zannederler. Ancak bu tamamen bir “önyargı”dan ibarettir. Linux üzerinde Windows programlarını çalıştırmak yerine alternatiflerini aramak her zaman daha iyi olsa da imkansız değildir…

Linux üzerinde Windows programlarını çalıştırmak için ilk ihtiyacımız olan Wine isimli Windows emülatörüdür… Wine emülatörünü sisteme kurmak oldukça basittir. http://www.winehq.org/site/download adresinden Linux dağıtımınıza uygun olan sürümü indirirek kurulumu basitçe gerçekleştirebilirsiniz. (Ben Kubuntu kullandığım için Ubuntu / Debian tabanlı sürümü tercih ettim)

Kurulumun ardından, çalıştırmak istediğiniz Windows programının üzerine sağ tıklayıp Aç > wine emülatörü ile aç seçeneğini seçmeniz yeterlidir. Eğer çalıştırmak istediğiniz programın Wine ile çalışıp çalışmayacağını merak ediyorsanız Wine Application Databese yani Wine Program Veritabanı’nı ziyaret edebilirsiniz. (Program kategorileri için buraya tıklayabilir, Wine ile çalışan programlar hakkındaki izlenimleri okumak için Wine Review‘u ziyaret edebilirsiniz..)

Wine ile oyun oynamak için PlayOnLinux isimli programı kurmanızı kesinlikle tavsiye ederim. PlayOnLinux, Wine’ı oyunlar için özelleştirmeye yarıyor olsa da, pek çok Windows programını ayarlarla boğuşmadan kurmanıza da imkan veriyor.