Lexmark ve Vista Fiyaskosu

Geçtiğimiz günlerde yeni ofisimize taşındık ve yeni ofisimizde bazı değişiklikler yaptık. Bunlardan biri de yeni bir hepsi-bir-arada modeli bir cihaz almamızdı. Yazıcı, tarayıcı, fotokopi ve faks işlermizin hepsini birden halledebilecek pek çok yazıcıdan, en ucuzu olan Lexmark X5070 model yazıcıyı alıp ofisimize geldik. Geldik gelmesine ama başımıza geleceklerden zerre kadar haberimiz yoktu.

Öncelikle yazıcının baskı sunucusu (print server) desteği olmadığını öğrendik. (Baskı sunucusu, yazıcı ve benzeri cihazları modem, router ya da harici bir baskı sunucusu cihazı aracılığıyla ağ üzerinden paylaşmaya yarıyor.) Moralimizi çok bozmadan yazıcıyı bir bilgisayara kurup oradan paylaşmaya karar verdik. Windows XP yüklü bir bilgisayarda yazıcıyı denediğimizde ilk sayfanın yaklaşık 5 dakika sonra baskıya girdiğini görünce sorunun sistemde olabileceğini düşünerek başka bir seçeneğe yöneldik: Kendi bilgisayarıma lisanslı Vista’yı kurup, yazıcıyı kendi bilgisayarım üzerinden paylaşıma açacaktım. Açacaktım diyorum, zira öyle bir şey gerçekleşmedi. Yazıcıyı Vista işletim sistemine kurdum kurmasına ama bir türlü diğer bilgisayarların bu paylaşımdan faydalanmasını sağlayamadım.

Hal böyle olunca, yazıcının yazılımını başka bir arkadaşın bilgisayarına kurmayı ve oradan paylaştırmayı denedik. Bu sefer de Vista, XP kurulu bilgisayardaki yazıcıya bağlanmayı reddetti. XP kurulu bilgisayarlar yazıcıya erişebiliyorken, Vista üzerinden yazıcıya bağlanmam mümkün olamadı.

E tabi bu arada, Kubuntu işletim sistemi kurulu bilgisayarıma boşu boşuna Vista işletim sistemi kurmuş oldum. Vista kurduktan sonra, sistem beni 3-4 defa mavi ekranla  haşır neşir etti. Bir kaç kere sistem kilitlendi vs. vs.. Windows gezgini işlemi durdurdu hatalarını saymıyorum bile…Hatta faydası olur diye yeni çıkan Servis Paketi 1’i de kurdum ancak nafile.. Yine mavi ekran, yine çalışmayı durduran Windows gezgini…

En sonunda aradan geçen 3 gün boyunca yaşadığım Vista hezimetinden sonra, Kubuntu 8.04’ün kararlı sürümünün çıkmasını beklemeden Beta sürümünü bilgisayarıma kurdum. Tüm donanımları kurmam  ve kablosuz ağ kartını bilgisayara tanıtmam bir kaç dakikamı aldı. Beta sürüm olmasına rağmen sistem kararsızlığı yok. Donanım uyumsuzluğu yok. (Yalnız, kernel güncellemesi yaparsanız, bazı donanımlarınızın sürücülerini yeniden kurmanız gerekiyor. Beta sürüm olduğundan bu tarz bir hata da çok üzerinde durulacak bir sorun değil bana göre…)

Uzun lafın kısası, Linux kullanmaya başladığımdan beri 2 defa Windows işletim sistemine geri dönmek zorunda kaldım ve her iki seferinde de hüsrana uğrayıp bilgisayarıma tekrar Linux kurdum. Siz de Linux kullanmaktan korkmayın. Herhangi bir sürümü kurup deneyin. Kaybedeceğiniz tek şey bir kaç günlük “öğrenme safhası”ndan başka bir şey olmayacaktır. Alıştıktan sonra Windows kullandığınız günler için ah edeceğinize eminim 🙂