ÖSYM ve Gençlerin Psikolojik Gelişimi

Her ne kadar aksini iddia etmeye çabalasalar da ÖSYM bu sene çuvalladı. YGS’deki skandalların ardı arkası kesilmiyor. Önce şifre iddialarını yalanladılar. Sonra her aday için ayrı kitapçık hazırlandı dediler. Ama cevap anahtarı sayısının neden kitapçık sayısından az olduğunu açıklamadılar.

Sonra tüm kitapçıkların internete yüklendiği söylendi. Fakat sadece küçük bir bölümüne erişim sağlanabildi..

Erişim sağlanabilen soru kitapçıklarında daha başka şifrelerin bulunmasının ardından Tunceli’de, cevap kağıdının bulunduğu iddiası..

Cevap bekleyen onca soru varken suçlu bulma psikolojisiyle Meteksan’a baskın yapılması..

ÖSYM kendini aklamaya çalışmak yerine hatasını kabul etmelidir. Zira sınavda “kişiye özel soru kitapçığı” kullanılması bile başlı başına bir skandaldır ve gözardı edilebilecek bir durum değildir..

Teknolojinin, optik okuma sisteminin bu kadar gelişkin olduğu günümüzde, sınavda kopya çeken öğrencileri belirleyememek ise ayrı bir tartışma konusu…

Çalınan soru kitapçıkları yüzünden hem Anadolu Lisesine Giriş hem de ÖSS’dr çifter sınav stresi yaşamış biri olarak, 1,5 milyondan fazla öğrencinin neler hissettiğini anlıyorum. Onca yıl oku didin ondan sonra 1-2 lavuk haketmediği halde üniversiye girebilsin diye hile yaptığı ya da yapmaya yeltendiği için sen sınavı kaybet.. Olacak iş değil..

Bu arada aklıma gelmişken sormadan geçemeyeceğim: Efendiler, şu sınav sisteminin bir yarı yok mu? Ne demeye ikide bir değiştiriyorsunuz sınav sistemini? Her yeni iktidar döneminde “biz eğitim alanında bunu yaptık” diyebilmek için sınav sistemi mi değişir? Ayıp, yazık.. Bizlere acımıyorsanız kendi çocuklarınıza acıyın. Onlar da üniversiteye gidecek, onlar da sınava girecek..

Hadi üniversiteye giriş sistemi yalama oly, bari çocuklarımızın ruh sağlığını koruyun… Sınav stresi ve üniversite sınavlarındaki başarısızları yüzünden intihar eden gençlerimizin hesabını kim verecek??

(Aha da soru: Çocuklarımızın ve gençlerimizin psikolojisini ve zihinsel gelişimini Kemal Sunal’ın “eşşoğlueşek” demesi mi daha çok bozar yoksa sınava bir kaç ay kala silbaştan değişen sınav sistemi mi?)