3G ve Getirdikleri

3G (3rd Generation) ya da Türkçe adıyla 3N (3. Nesil) hayatımıza gireli bir aydan fazla oldu. Peki bu sürede hayatımızda neler değişti? Kısa bir liste yapayım:

– İnsanlar (en azından teknik imkanları yeterli olanlar) birbirleri ile görüntülü görüşme yapabiliyor,
– Cep telefonundan ya da bilgisayarından GSM altyapısı ile internete bağlananlar daha hızlı internet bağlantısı kurabiliyor,
– Artık cep telefonundan televizyon izlemek mümkün,
– Cep telefonunuza video – müzik dosyaları indirmek daha kolay,

vesaire vesaire. Bunun haricinde 2.nesil GSM hatlarına oranla daha fazla baz istasyonu ve daha fazla radyasyon da hayatımızdaki yerini almış durumda.

3G’yi allayıp pullayan GSM operatörleri, “ben en iyisiyim”, “ben bir numarayım” kavgasını sürdürürken, bize göre yeni diğer pek çok ülkeye göre eski nesil haberleşme sistemi hiç de sanıldığı gibi hayatımızı kolaylaştırmadı.

Operatörlerin sık sık, üzerine basa basa vurguladıkları “görüntülü görüşme” reklamlarda gösterilen kaliteyi yakalayamadığında çoğu kişide hayal kırıklığı yarattı. 2-3 yıl önce, 640×480 piksellik web kameralarıyla bilgisayar üzerinden yapmaya çalıştığımız görüntülü sohbetlerde, görüntü kalitesi daha yüksekken, aradan geçen zamanda, onca böbürlenmeye rağmen monitörümüzün 10’da biri boyutundaki cep telefonu ekranlarıyla kare kare sohbet etmek bana pek keyif vermedi doğrusu. (Bu arada, televizyon reklamlarında “cam gibi görüntülerle” tüketiciyi bariz bir şekilde yanıltan GSM operatörlerini neden Reklam Rekabet Kurulu’na şikayet etmediğimizi de merak ediyorum.)

Gelelim diğer faydaya: 3G hızında internet!

GSM operatörlerinin, kotalı internet paketleri satıp, bir de üstüne hem alınan hem de gönderilen veriyi kotadan düşmeleri sayesinde binlerce kişi 3G kabarıklığında gelen faturaları görünce şok oldu. Özellikle de USB bağlantı çubuklarını kullanıp bilgisayarlarını kullanarak internete bağlananlar gelen yüksek faturalara itiraz etti. Kullanıcıların, “Ama ben kotamı aşmadım” savunmalarına karşı, GSM operatörleri “gönderilen verinin” de kotadan düşüldüğünü açıklayınca tüketiciler çaresiz kaldı.

Ön ödemeli (kontörlü) hat sahipleri ise daha şanssız. Çünkü, toplam GSM kullanıcısının büyük çoğunluğunu oluşturan kontrölü hat kullanıcıları için 3G hızında internet kullanmak, faturalı hatlara göre 5 kata kadar daha pahalı.

Sonuç olarak, 3G, ülkemiz için şu aşamada çok pahalı ve pek çok kullanıcı için lüks bir teknolojidir. Kullanıp kullanmamak sizin elinizde ancak ay sonunda ödeyeceğiniz bedelin buna deyip deymeyeceğeni iyi hesaplamanız gerekiyor.